Tuomas Kukkonen on kotoisin Sotkamosta, opiskellut Lontoossa ja asettunut Kouvolaan, jossa sijaitsee hänen yhdessä kahden veljensä kanssa omistama elintarvikealan perheyritys Kaslink. Sisustusarkkitehtuuria ja kalustesuunnittelua opiskeleva puoliso Niina Noroviita on puolestaan kotoisin Helsingistä. – Minäkin olen asunut Kouvolassa jo yli 8 vuotta ja voisi sanoa, että olen juurtunut tänne. Täällä on paljon tuttuja ja kaikki lähellä. Kouvola tuntuu hyvältä.

Tuomas ja Niina olivat miettineet talon rakentamista pitkään, joten päätös rakentamisesta Pioneeripuiston asuntomessualueelle, historialliseen miljööseen syntyi helposti. – Reilu vuosi sitten keväällä huomasimme, että Rantakorttelissa on vapaana kaksi tonttia ja päätimme tarttua niistä toiseen, kertoo Tuomas.

Historiallinen miljöö

Pioneeripuiston messualue yhdistää nykyaikaisen rakentamisen vanhaan kasarmialueeseen, joka saa messujen myötä uuden elämän. Aluetta rakennetaan vanhaa kunnioittaen ja ympäröivän luonnon ehdoilla, mikä näkyy myös Rantakorttelin alueella, jossa tontit avautuvat viuhkamaisesti Kymijoen rantapenkereelle. – Halusimme rakentaa yksinkertaisen, selkeän puutalon, joka sopii tähän ympäristöön. Talon suurimmat ikkunat sijoittuvat joen puoleiseen päätyyn, josta luonto näkyy kauniisti, kuvailee Niina Talo Aitoa.

Kun päätös rakentamisesta oli tehty, oli aika etsiä talotoimittaja, mikä osoittautui yllättävän haastavaksi tehtäväksi. – Jostain syystä Kouvolan asuntomessuja ei pidetä kovin kiinnostavina, vaikka alue on ainutkertainen ja ajomatka pääkaupunkiseudulta vain puolitoista tuntia, pohtii Tuomas. Lopulta pariskunta päätyi Honkatalojen ekopuutaloon, joka on arkkitehti Tove Hagmanin suunnittelema. – Meille on tärkeää, että talo on laadukas ja terveellinen. Talon rakenteissa ei ole lainkaan muovia.

Toinen tärkeä asia rakentamisessa on ollut kotimaisuus. – Olemme käyttäneet mahdollisimman paljon paikallisia tavarantoimittajia sekä tekijöitä. Esimerkiksi suuri osa sisustuspuutavarasta tulee Valkealan Sahalta ja työmaakielenä meillä on Kymenlaakson murre, toteaa Tuomas nauraen.

Hauska sattuma on se, että kauramaitomieheksi itseään kutsuvan Tuomaksen talo tulee lämpiämään viljapölyllä. Korian viljavarastolle on rakennettu viljapölyä hyödyntävä lämpölaitos, jota käytetään sadonkorjuuaikana viljankuivaukseen. Kuivatuskauden ulkopuolella lämpölaitos tuottaa kaukolämpöä kaukolämpöverkkoon Korian taajaman tarpeisiin.

Niina ja Tuomas ovat jättäneet rakentamisen ammattilaisten käsiin.

Käytännön oppia opintoihin

Rakennusprojekti on ollut kiinnostava myös ammatillisesti kolmatta vuotta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa opiskelevalle Niinalle. – Projekti on opettanut todella paljon käytännön työstä ja ollut erinomainen lisä opintoihin, joista valitettavan suuri osa hoidetaan nykyisin verkko-opiskeluna. Lähiopetusta on tällä hetkellä vain muutamana päivänä viikossa, mutta käytettävissä ovat onneksi erinomaiset työskentelytilat kampuksen Paja-rakennuksessa.

Niina on vastannut talon pintamateriaalien valinnasta sekä sisustuksen suurista linjoista. Taloon tulee myös hänen valmistamiaan huonekaluja. – Yllätyimme siitä, kuinka vähän kalusteita taloon kokonaisuudessaan tarvitaan. Hyödynnämme joitain vanhoja sekä itse tehtyjä kalusteita. Lisäksi apuna on Vepsäläisen sisustussuunnittelija. Teemme harkittuja ja laadukkaita valintoja myös sisustuksen osalta.

Ammattilaisten käsissä

Rakentamisen pariskunta on jättänyt ammattilaisten käsiin. – Olemme osallistuneet palavereihin ja hoitaneet asioita tietokoneen ääressä, toteaa Tuomas ja kertoo tallentaneensa noin 300 sähköpostia rakennusprojektiin liittyen. – Suurempia haasteita ei ole onneksi ollut. Ainoastaan lumisateet viivästyttivät rakentamista ehkä parilla viikolla.

Kaupungin asuntomessuorganisaatio saa Tuomakselta ja Niinalta kiitoksia. – Messukokouksissa on ollut erittäin hyvä henki ja kaikesta näkee, että projektin parissa työskentelevät ihmiset ovat erittäin omistautuneita.

Uuteen taloonsa Niina ja Tuomas pääsevät muuttamaan elokuussa, messuporttien sulkeuduttua. Heitä ei häiritse se, että mahdollisesti jopa 100 000 ihmistä on nähnyt heidän kotinsa ennen sitä. – Ammatillisesti tuntuu tietenkin hyvältä, jos ihmiset ovat kiinnostuneita meidän talosta. Kun suunnitteluun on käytetty runsaasti aikaa ja pyritty tekemään hyviä valintoja, on vain kiva, että muutkin näkevät lopputuloksen, sanoo Niina.

Asuntomessut järjestetään Kouvolan Pioneeripuistossa 12.7. – 11.8.2019.

Talo Aidon rakentumista voi seurata Instagramissa: @taloaito

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin