Taide- ja kulttuurikodissa kasvanut Anne Hasu kouluttautui nuorena parturiksi, vaikka myös kaupallinen ala kiinnosti. Kun vanhempien rakkaudella keräämä taidekokoelma alkoi tarvita lisätilaa kodin seinien ulkopuolelta, päätyi Anne luotsaamaan Moision Taide- ja Pitokartanoa.

Empiretyylinen kartano on C.L.Engelin suunnittelema ja valmistunut vuonna 1820. Alun perin Ruotsin kuningas Kaarle IX lahjoitti maa-alueet Wreden suvulle, koska ratsumestari Henrik Wrede luovutti oman ratsunsa kuninkaalle Kirkholman taistelussa Virossa. Monien vaiheiden; maakauppojen ja pakkohuutokaupan jälkeen kartano maineen päätyi Elimäen kunnalle 1900-luvun alussa. Vuosien saatossa kunta päätyi ostamaan kartanon ja sen maat vielä kaksi kertaa uudelleenkin ja tilat toimivat niin kunnalliskotina kuin kotisisaropistonakin. Kolmannen oston jälkeen kunta ryhtyi kunnostamaan kartanoa Museoviraston valvonnassa ja alkoi etsiä ympärivuotista yrittäjää kartanoon.

– Vanhempani, Seija ja Pentti Hasu, olivat etsineet sopivaa paikkaa, mihin sijoittaa taidekokoelmansa ja käyneet katsomassakin useita paikkoja, joista moni oli kuitenkin liian kaukana. Kun sitten näimme lehdessä ilmoituksen Moision kartanosta, kiinnostuimme heti, kertaa Anne Hasu yrityksen alkuvaiheita. Hakijoita oli muitakin, mutta Hasujen taidekokoelma ja ajatus taide- ja pitokartanosta johtivat neuvottelujen etenemiseen. Koska vanhempien arjen täytti Kouvolan kauppahallissa vuodesta 1968 asti toiminut liha-alan vähittäis- ja tukkukauppa, päätettiin, että Anne ottaa hoitaakseen kartanon ympärille perustetun perheyrityksen.

Kartanon ovet avattiin yleisölle vuonna 1997. Toiminta-ajatus on kiteytynyt alusta lähtien historian, kulttuurin ja ruokamatkailun ympärille. Kesä- ja syyskaudella järjestetään vaihtuvia taidemyyntinäyttelyitä, minkä lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tutustua kartanon pysyvään arvotaidekokoelmaan. – Kesäviikonloput juhannuksesta elokuulle täyttyvät häillä. Lisäksi meillä järjestetään runsaasti muitakin perhejuhlia sekä erilaisia kokouksia ja kulttuuritapahtumia. Olemme täyttäneet kartanon salit taiteella ja tunteella ja haluan avata ovet kaikille, kertoo Anne, joka on toiminut sukupolvenvaihdoksen jälkeen nyt kolmisen vuotta yksinyrittäjänä.

Vaihtuvat taidemyyntinäyttelyt vaativat paljon suunnittelua sekä tapaamisia taiteilijoiden kanssa. Koska taide on ollut aina läsnä Hasujen perheessä, oli kontakteja jonkin verran jo olemassa. Vähitellen verkostot ovat kasvaneet ja nykyisin myös taiteilijat ottavat itse yhteyttä, kun ovat kiinnostuneita järjestämään näyttelyitä. – Taidemarkkina on muuttunut näiden vuosien aikana valtavasti. Moni galleria on lopettanut toimintansa ja markkina pirstaloitunut. Toiset taiteilijat tekevät töitä vain tilauksesta ja markkinoivat itseään lähinnä sosiaalisen median kautta. Taiteen harrastajia tuntuu nykyisin olevan runsaasti, mikä on ilahduttavaa, mutta asettaa omat haasteensa näyttelyiden kokoamiselle. Toiset esimerkiksi käyvät vain tiettyjen taiteilijoiden näyttelyissä, kun toiset taas etsivät edullisia töitä. Pitää olla mahdollisimman monelle jotain, miettii Anne.

Taiteilijaverkostojen ansiosta Hasut innostuivat myös tutkituttamaan erään pitkään kokoelmissaan olleen teoksen. – Fritz Jakobsson on seisonut taulun edessä monet kerrat ja todennut siinä olevan jotain erityistä ja mielenkiintoista, kertoo Anne. Tutkimuksissa selvisi, että taulu on todennäköisesti maalattu 1700-luvulla ja värikerrosten alla on hahmo, joka on myöhemmin maalattu piiloon. Taulu ja siitä tehty hyperspektrikuva, jossa piilotettu hahmo näkyy, ovat nähtävissä kartanossa tänä kesänä. – Pyhän Annan salaisuus on saanut runsaasti kiinnostusta osakseen ulkomaita myöten, kertoo Anne ilahtuneena.

Anne on saanut hiljattain työkaverikseen kartanolle tyttärensä, Linda Nurmenniemen, joka on erityisen kiinnostunut taiteen ja hyvinvointipalvelujen yhdistämisestä. – On ollut innostavaa saada nuorta näkökulmaa toiminnan kehittämiseen, iloitsee Anne ja kertoo, että luvassa on niin joogaa kuin taideterapiaakin. – Järjestämme yhdessä kuvataiteilija Saara Kiurun kanssa luovia työhyvinvointipäiviä. Moni tekee nykyisin niin paljon tietotyötä, että on tärkeää aktivoida myös aivojen luovia alueita, kertoo Anne ja toivottaa tervetulleeksi kartanolle niin uudet kuin tututkin vierailijat.

OP Kymenlaakson omistaja-asiakkaille tutustuminen kartanoon ja näyttelyihin sekä kahvihetki 2 yhden hinnalla. Edun löydät, kun lataan maksuttoman Pivo-sovelluksen puhelimeesi ja se on voimassa 20.12.2018 saakka. Edun arvo on 10 euroa.

Takaisin OP Kymenlaakson juttuihin