Milloin kävit viimeksi pankissa? Tämä on kompakysymys, sillä pankkeja löytyy joka puolelta. Verkkopankissa kävit ehkä minuutti sitten. Jos puhutaan perinteisessä mielessä pankin konttorista niin edellisestä käynnistäsi saattaa olla vuosia. Edes minä en käy pankissa jokaisena arkipäivänä, vaikka olen siellä töissä. Pankkityö ei vaadi fyysistä paikallaoloa, joten työnantajani antaa mahdollisuuden etätöihin. Moniin arjen perustoimintoihin liittyy raha tavalla tai toisella. Kun tarkastellaan rahankäyttöä, on digitalisaatio muokannutkin käyttäytymistämme merkittävällä tavalla.

Milloin viimeksi käytit käteistä? Tähän kysymykseen saamme yhtä vaihtelevia vastauksia kuin edelliseenkin. Myös rahaa löytyy joka puolelta. Mutta taskusta löytyvä käteisen määrä paljastuukin modernilla kuluttajalla vasta kun hän kirjautuu puhelimella mobiilipankkisovellukseen. Digitalisaatio on tehnyt rahan liikuttelusta paitsi helppoa, myös turvallista. Samalla maksutapoja on tullut lisää. Käteisen lisäksi kortilla maksukin alkaa olla vanhanaikaista, kun muovin on korvannut sovellus.

Kauppiaan näkökulmasta digitalisaatio on myös tuonut monia hyötyjä. Maksuliikkeen hoitoon, kuten laskutukseen kuluva aika on pienentynyt merkittävästi. Potentiaaliset ostajat tavoittaa ennennäkemättömän laajasti sosiaalisten verkostojen kautta. Vaikka kilpailu on lisääntynyt, niin yritys voi erottua muista tarjoamalla eri maksutapoja, nopeampaa toimitusaikaa tai lisäpalveluita. Kuluttajalle vaihtoehtojen vertailu on helppoa, joten useimmat ostot tehdään täysin itsenäisesti ilman myyjän apua. Etenkin pienyrityksille digitalisaatio on pienentänyt myynnin, markkinoinnin ja maksuliikkeen hoidon kustannuksia. Yritystoimintaa perustaessa rahaa ei pala laitteistoihin, järjestelmiin eikä ulkopuolisen asiantuntijan palkkaamiseen. Muutamalla kympillä kuukaudessa yrittäjän on mahdollista itse hoitaa myynti- ja ostolaskutus verkkopankissa sekä mainonta Facebookissa. Mikä parasta, kaiken tämän hän ehtii hoitaa normaalityöajan puitteissa ja tuottavan työn lomassa.