Hiiop! haastaa tekemään hyvää

Turun seudulla hiiop100.fi tarjoaa lukuisia vapaaehtoistyön paikkoja. Aira ja Anna-Kaisa löysivät jo omansa.

Kun työpäivä pankissa on ohi, turkulainen Aira Sundqvist ei suuntaa ruokakauppaan tai kotisohvalle. Hän menee luennoimaan, leivontailtaan tai lipaskerääjäksi.

– Joka ilta paitsi perjantaisin on ohjelmaa iltayhdeksään. Jos tulen suoraan töistä kotiin, mieskin ihmettelee, mitä minä oikein siellä teen, Aira naurahtaa.

Energinen Aira löysi kipinän vapaaehtoistyöhön lähes 30 vuotta sitten. Sydänliiton toiminta tuntui omalta ja vei mukanaan, ja nyt hän on toiminut jo pitkään puheenjohtajana Turun Sydänyhdistyksessä. Tutuksi on vuosien mittaan tullut vapaaehtoistyön koko kirjo: kerhoillat, messut, varainkeruu, tilaisuudet sekä matkojen ja retkien ohjaaminen. Sydänliiton toiminnassa Airaa viehättää sen aito yhteisöllisyys.

Vapaaehtoistyössä tutustuu eri-ikäisiin ja erilaisissa elämäntilanteissa oleviin ihmisiin. Parhaimmillaan se tarkoittaa laajaa verkostoa uusia ystäviä, joihin ei koskaan ehkä olisi törmännyt muuten.

– Kohtaamiset erilaisten ihmisten kanssa opettavat suvaitsevaisuutta ja avartavat myös omaa maailmankuvaa. Vapaaehtoistyössä ihminen kasvaa ihmisenä, Aira pohtii.

Aika riittää juuri siihen, mitä itse pitää tärkeänä

Sydänliiton toiminnan lisäksi Airan illat kuluvat Turun Marttayhdistyksessä ja Turun Upseerikerhon rouvien seurassa. Ensimmäisessä vastuulle lankesi luonnollisesti rahastonhoitajan rooli, jälkimmäisessä Airan vastuulla on kerhoiltojen ohjelman ja erilaisten retkien suunnittelu.

Ihmiset utelevat usein, miten aika riittää kaikkeen. Siihen Airalla on selvä vastaus.

– Jokaisen aika riittää juuri niihin asioihin, joita itse pitää tärkeinä. Vapaaehtoistyö antaa minulle niin paljon iloa ja hyvää mieltä, etten voisi edes harkita sen vähentämistä. Päinvastoin: kun eläkepäivät koittavat, tuntuu hyvältä, että on muita verkostoja, joissa toimintaa voi yhä jatkaa – ja jopa lisätä.

Mukana kehittämässä nuorten taloustaitoja

OP Turun Seudussa palveluneuvojana toimivan Anna-Kaisa Lappalaisen sydän on aina sykkinyt talousneuvonnalle. Niinpä hänen ei tarvinnut kauaa pohtia, kun pankki etsi osallistujia mukaan Taloustaitohankkeeseen. Valtakunnallisen hankkeen tarkoituksena on kehittää ja vahvistaa nuorten rahankäytön taitoja. Kohderyhmänä ovat 16–29-vuotiaat työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret.

Anna-Kaisa pääsi tapaamaan nuoria työpajoihin ja nuorisotaloihin. Vastaanotto oli vaihtelevaa: osa nukkui, osa kuunteli ja räpläsipä jokunen kännykkääkin. Kiinnostusta asialle virisi silti ilmassa.

– Kävimme läpi ihan talouden perusasioita: mitä elintarvikkeet kaupassa maksavat, miten omaa talouttaan voi suunnitella ja mitä tapahtuu, jos laskut jäävätkin maksamatta. Moni nuorista oli juuri muuttamassa vanhempien hoivista ensimmäiseen omaan kotiin, joten taloustaidot ja -tiedot tulivat tarpeeseen.

– Palaute tunneista oli hyvää ja tuntui siltä, että osa sai niistä kipinän suunnitella paremmin omaa rahankäyttöään. Toivon, että jokainen kuulija löytää oman elämänlankansa ja saa myös talousasiat haltuun, Anna-Kaisa sanoo ja kertoo lähtevänsä vapaaehtoiseksi Taloustaitohankkeeseen myös tänä vuonna. Vastuu nuorten tulevaisuudesta on jokaisen harteilla.

Tuoreimmat
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Onko kotisi arvoasunto – nyt niitä kysytään
Täyttääkö kotisi arvoasunnon kriteerit? Tällä hetkellä arvoasunnot käyvät hyvin kaupaksi. Kiinteistönvälittäjät kertovat, millainen arvoasunto kiinnostaa eniten.
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Hiljainen heinäkuu yllättää usein yrittäjän: mitä tehdä, jos tilaukset lakkaavat?
Monet yrittäjät oppivat kassavirran tasapainottamisen tärkeyden kantapään kautta. Kassavajeen torjumiseen löytyy keinoja, mutta asiantuntijan tärkein vinkki yrittäjälle on tämä: lomaile silloin kun...
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Viiden vai kolmen tähden rahasto? Mitä Morningstar-tähdet kertovat rahaston menestyksestä?
Tarjolla olevien sijoitusinstrumenttivaihtoehtojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti parin vuosikymmenen aikana. Erityisesti sijoitusrahastojen suosio on ollut vahvaa niin piensijoittajien kuin...
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.

OP sosiaalisessa mediassa