Parempi huominen lapsipotilaille

Taysin lastensairaalahankkeen etenemistä vauhdittaa 100 000 euron lahjoitus Pirkanmaan osuuspankeilta ja Pirkanmaan OP-liitolta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) lastenosasto kuudessa kohta yhdeksänvuotias Oskari Katainen pelaa sängyllä tablettitietokoneella. Suosikkiviihdyke vie ajatukset rapdomyosarkooman eli tukikudossyövän rankoista hoidoista arkeen sairaalan ulkopuolella. Netin välityksellä kun voi olla yhteydessä myös kavereihin ja osallistua oppitunneille. Kotona Oskari viihtyy kyllä myös ulkona hoitojen salliessa.

Oskarin äiti Piia Katainen kiittelee poikansa Taysissa saamaa huippuhoitoa ja osaavia lääkäreitä, mutta tilat ovat auttamatta liian ahtaat ja vanhanaikaiset.

– Uusi lastensairaala tulee suureen tarpeeseen. Tietenkin isoin toiveemme on, että nykyinen hoitojakso on Oskarin viimeinen eikä uuden keskuksen palveluita tarvitsisi enää hyödyntää, toteaa Piia Katainen.

L-rakennus vastaa vaativaan tarpeeseen

Taysin uusi L-rakennus eli Lasten ja nuorten keskus tulee vastaamaan vaativasta lasten ja nuorten erikoissairaanhoidosta yli miljoonan suomalaisen asuttamalla alueella. Vuodesta 2019 lähtien siellä voidaan tarjota uusimmat hoitomahdollisuudet sekä yhdistää psykiatrinen ja somaattinen hoito.

Suunnittelussa on huomioitu erityisesti perheiden mahdollisuudet olla yhdessä tutkimuksen ja hoidon aikana.

– Lasten ja nuorten tutkiminen ja hoitaminen vaativat aivan erityistä osaamista ja taitoa. Lapsilla on erilaiset sairaudet kuin aikuisilla. Myös hoito pitää toteuttaa eri tavoin ja erilaisessa ympäristössä kuin aikuispotilailla, kertoo lastentautien vastuualuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho.

Lahjoitusvarat tärkeässä käytössä

Tampereen yliopistollisen sairaalan uusi tukisäätiö aloitti toimintansa kesällä. Sen tarkoituksena on tukea erityisesti Taysin toimintaa sekä pirkanmaalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Tukisäätiö myös hallinnoi Taysin saamia lahjoituksia ja mahdollistaa varainkeruun eri tarpeisiin. Lahjoitusvaroin muun muassa tutkitaan sairauksia, hankitaan tutkimusvälineitä ja parannetaan potilasviihtyvyyttä.

– Tukisäätiön kautta ihmiset ja yhteisöt voivat tehdä hyviä tekoja Taysissa hoitoa tarvitsevien tueksi ja iloksi. Varat ohjataan lahjoittajan toivomaan kohteeseen, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilpo Sirniö.

Elokuussa säätiö sai ensimmäisen ison lahjoituksensa, kun Pirkanmaan osuuspankit ja Pirkanmaan OP-liitto lahjoittivat lastensairaalan rakentamiseen 100 000 euroa. Summalla toivotaan hankittavan uusia laitteita lapsipotilaiden hyväksi.

– Lasten ja nuorten hyvinvoinnista riippuu meidän kaikkien tulevaisuus. Heidän terveytensä on kenties arvokkainta yhteistä pääomaamme, joten haluamme osaltamme tukea tätä tärkeää paikallista hanketta, toteaa OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund.

– OP käyttää merkittävän osan tuloksestaan yhteiseen hyvään. Lahjoitus jatkaa ryhmän panostuksia lapsiperheiden hyvinvointiin, perustelee Pirkanmaan OP-liiton puheenjohtaja Anssi Mäkelä lahjoituskohteen valintaa.

OP Tampereen osuus lahjoituksesta oli 30 000 euroa. Arvoihinsa nojaten pankki on tukenut toimialueensa elinvoimaisuutta ja hyvinvointia myös muilla tavoin, kuten lahjoittamalla yhdistyksille kesätyöntekijöiden palkkatukea ja osallistumalla OPn Suomi nousuun -hankkeisiin suomalaisten hyväksi.

TEKSTI Hanna-Mari Kujanen KUVAT Sami Helenius

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa