Parempi huominen lapsipotilaille

Taysin lastensairaalahankkeen etenemistä vauhdittaa 100 000 euron lahjoitus Pirkanmaan osuuspankeilta ja Pirkanmaan OP-liitolta.

Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) lastenosasto kuudessa kohta yhdeksänvuotias Oskari Katainen pelaa sängyllä tablettitietokoneella. Suosikkiviihdyke vie ajatukset rapdomyosarkooman eli tukikudossyövän rankoista hoidoista arkeen sairaalan ulkopuolella. Netin välityksellä kun voi olla yhteydessä myös kavereihin ja osallistua oppitunneille. Kotona Oskari viihtyy kyllä myös ulkona hoitojen salliessa.

Oskarin äiti Piia Katainen kiittelee poikansa Taysissa saamaa huippuhoitoa ja osaavia lääkäreitä, mutta tilat ovat auttamatta liian ahtaat ja vanhanaikaiset.

– Uusi lastensairaala tulee suureen tarpeeseen. Tietenkin isoin toiveemme on, että nykyinen hoitojakso on Oskarin viimeinen eikä uuden keskuksen palveluita tarvitsisi enää hyödyntää, toteaa Piia Katainen.

L-rakennus vastaa vaativaan tarpeeseen

Taysin uusi L-rakennus eli Lasten ja nuorten keskus tulee vastaamaan vaativasta lasten ja nuorten erikoissairaanhoidosta yli miljoonan suomalaisen asuttamalla alueella. Vuodesta 2019 lähtien siellä voidaan tarjota uusimmat hoitomahdollisuudet sekä yhdistää psykiatrinen ja somaattinen hoito.

Suunnittelussa on huomioitu erityisesti perheiden mahdollisuudet olla yhdessä tutkimuksen ja hoidon aikana.

– Lasten ja nuorten tutkiminen ja hoitaminen vaativat aivan erityistä osaamista ja taitoa. Lapsilla on erilaiset sairaudet kuin aikuisilla. Myös hoito pitää toteuttaa eri tavoin ja erilaisessa ympäristössä kuin aikuispotilailla, kertoo lastentautien vastuualuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho.

Lahjoitusvarat tärkeässä käytössä

Tampereen yliopistollisen sairaalan uusi tukisäätiö aloitti toimintansa kesällä. Sen tarkoituksena on tukea erityisesti Taysin toimintaa sekä pirkanmaalaisten hyvinvointia ja terveyttä. Tukisäätiö myös hallinnoi Taysin saamia lahjoituksia ja mahdollistaa varainkeruun eri tarpeisiin. Lahjoitusvaroin muun muassa tutkitaan sairauksia, hankitaan tutkimusvälineitä ja parannetaan potilasviihtyvyyttä.

– Tukisäätiön kautta ihmiset ja yhteisöt voivat tehdä hyviä tekoja Taysissa hoitoa tarvitsevien tueksi ja iloksi. Varat ohjataan lahjoittajan toivomaan kohteeseen, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Ilpo Sirniö.

Elokuussa säätiö sai ensimmäisen ison lahjoituksensa, kun Pirkanmaan osuuspankit ja Pirkanmaan OP-liitto lahjoittivat lastensairaalan rakentamiseen 100 000 euroa. Summalla toivotaan hankittavan uusia laitteita lapsipotilaiden hyväksi.

– Lasten ja nuorten hyvinvoinnista riippuu meidän kaikkien tulevaisuus. Heidän terveytensä on kenties arvokkainta yhteistä pääomaamme, joten haluamme osaltamme tukea tätä tärkeää paikallista hanketta, toteaa OP Tampereen toimitusjohtaja Mikko Rosenlund.

– OP käyttää merkittävän osan tuloksestaan yhteiseen hyvään. Lahjoitus jatkaa ryhmän panostuksia lapsiperheiden hyvinvointiin, perustelee Pirkanmaan OP-liiton puheenjohtaja Anssi Mäkelä lahjoituskohteen valintaa.

OP Tampereen osuus lahjoituksesta oli 30 000 euroa. Arvoihinsa nojaten pankki on tukenut toimialueensa elinvoimaisuutta ja hyvinvointia myös muilla tavoin, kuten lahjoittamalla yhdistyksille kesätyöntekijöiden palkkatukea ja osallistumalla OPn Suomi nousuun -hankkeisiin suomalaisten hyväksi.

TEKSTI Hanna-Mari Kujanen KUVAT Sami Helenius

Tuoreimmat
Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla
Rahala-blogi – Hyvä sijoittaja muistaa myös tuhlailla
Jokaisen sijoittajan on hyvä muistaa tuhlaamisen jalo taito. Rahaa pitää osata käyttää myös tyhmästi, sillä se on elämää.
Nuku kuin olympiaurheilija – univalmentaja kertoo miten
Nuku kuin olympiaurheilija – univalmentaja kertoo miten
Valvotko stressin vuoksi herkästi? Kysyimme olympiaurheilijoiden univalmennusta tekevältä lääkäriltä, miten omaa untaan voi parantaa.
“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?
“Hyvää päivää, tarvitsisimme 1,2 autoa!” - olisiko OP Kausiautosta lapsiperheen kakkoskulkineeksi?
Meitä on kaksi aikuista ja kolme lasta. Ja yksi auto. Ajoittain tuntuu, että tarvitsisimme toisen menopelin. Emme silti missään tapauksessa halua toista autoa.
Osakkeiden osto – ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden osto – ennen vai jälkeen tulosjulkistuksen?
Osakkeiden osto oikeaan aikaan on haasteellista ammattilaisellekin, saati piensijoittajalle. Näillä muutamilla nyrkkisäännöillä voit välttää selkeimmät virheet.

OP sosiaalisessa mediassa