100 nuorta paiskii kesätöitä OP Oulun piikkiin

Oulun Osuuspankki on tänäkin vuonna mukana edistämässä nuorten työllistymistä ja työelämään tutustumista. Pankin tuella sen toimialueella toimivat yhdistykset palkkaavat 100 nuorta kesätöihin. Periaatteena on, että tuen avulla luodaan kesätyöpaikkoja, joita ei muuten ehkä syntyisi.

Kuluva kesä on järjestyksessään viides kesä, kun OP Oulu lahjoittaa paikallisille nuorille kahden viikon kesätyöpalkan, 400 euroa/kesätyöntekijä. Pankin tuella Oulun seudun yleishyödylliset yhdistykset työllistävät 15-17-vuotiaita nuoria kesätöihin. Toimintamallia on kehitelty vuosien varrella yhdessä Pohjois-Pohjanmaan aluehallintoviraston, TE-keskuksen sekä Oulun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.

Tuula Tsokkinen OP Oulun Viestinnästä on ollut alusta saakka mukana nuorten kesätyöprojektissa. Pankin tukea hän pitää erittäin arvokkaana, onhan alle 18-vuotiaiden nuorten nykyään vaikea saada kesätöitä.

–Tarjoamamme kahden viikon työjakso on monelle juuri passeli tutustumismahdollisuus oikeaan työelämään, hän pohtii. – On ollut erittäin mukavaa nähdä, miten monenlaisia paikkoja yhdistyksissä on tarjolla. Tänäkin kesänä sata nuorta tekee pankin piikkiin hommia esimerkiksi somettajina, historiamateriaalien digitoijina, kesäleirien ohjaajina, festariapulaisina ja vanhusten apuna.

Edellisten vuosien tapaan OP Oulu etsi sopivia yhdistyksiä ensin Facebookin ja kotisivujen kautta sekä lehti-ilmoituksilla.

–Nuorta kesätöihin hakevan yhdistyksen toiminnan on oltava yleishyödyllistä ja sen täytyy toimia Oulun Osuuspankin toimialueella. Hakemuksia tuli paljon, ja valitettavasti kaikille hakijoille ei voitu myöntää tukea, Tsokkinen kertoo.

Valituille yhdistyksille lähetettiin kattava tietopaketti, jonka sisältö on laadittu yhdessä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Siinä oli mm. linkki työsuojeluhallinnon julkaisemaan Pienyrityksen tietopaketti 2017 –oppaaseen, johon on koottu mm. tietoa nuorten työajoista, lakisääteisistä työnantajakuluista sekä mallit työnantajakaavakkeista.

–Yhdistykset ovat kiitelleet, että kokoamamme tietopaketti on suureksi avuksi ensimmäistä kertaa työnantajana toimiville yhdistyksille. Koska OP Oulu ei anna työsuhteeseen liittyvää neuvontaa, tietopaketissa kerrottiin myös AVIn työsuhdepäivystyksen yhteystiedot sekä OP Vakuutuksen yritysmyyntineuvojien yhteystiedot. Heiltä yhdistys sai maksutta opastusta TYEL-vakuutuksesta ja työnantajan pakollisista vakuutuksista.

Valittujen yhdistysten ilmoittamat kesätyöpaikat julkaistiin OP Oulun nettisivuilla, josta oli myös linkki pankin tarjoamalle sähköiselle ilmoittautumisalustalle. Osa syötti omat hakutietonsa suoraan järjestelmään, osa haki töitä myös suoraan yhdistyksistä sähköpostilla.

–Koska kyseessä on monen nuoren ensimmäinen työpaikka, he eivät välttämättä osaa kertoa kaikkia tarvittavia tietoja. Määrämuotoisella hakemuslomakkeella opastimme siihen, mitä tietoja työhakemuksessa tulee kertoa, Tuula Tsokkinen sanoo. –Myös yhdistykset pitivät sähköistä ilmoittautumisalustaa hyvänä. Saman alustan kautta he pystyivät seuraamaan omalle yhdistykselleen tulleita hakemuksia reaaliajassa.

Hakemuksia avoinna oleviin paikkoihin tuli lähes 2000. Oulun Osuuspankki ei osallistu nuoren valintaan vaan sen tekivät yhdistykset itse.

Tuoreimmat
Brändää itsesi ja yrityksesi ‒ se siivittää kohti tavoitteita
Henri Alén, Mikko Kuitunen ja Maria Sillanpää kertovat, miten ja miksi yrittäjän pitää rakentaa brändiään.
Suuryritykset ennustivat Suomen talouden kasvun – mitä seuraavaksi?
Euroopan komissio ennustaa Suomelle muun euroalueen keskiarvoa nopeampaa talouden kasvua. Ennusteen mukaan Suomi yltää tänä vuonna 3,3 prosentin ja ensi vuonna 2,7 prosentin kasvuun. Muun...
Masennus vai uupumus, tunnistatko eron?
Pohjola Sairaalan työterveyslääkärin Leif Lindbergin mukaan puhuminen on tärkeä parannuskeino sekä masennukseen että uupumukseen.
7 vinkkiä parempaan ergonomiaan ‒ Pidä huoli asennosta myös liikkuvassa työssä
Repulla, hyvillä kengillä ja asennon vaihtelulla voit pitää kroppasi kunnossa myös työpaikan ulkopuolella.

OP sosiaalisessa mediassa