100 nuorta paiskii kesätöitä OP Oulun piikkiin

Oulun Osuuspankki on tänäkin vuonna mukana edistämässä nuorten työllistymistä ja työelämään tutustumista. Pankin tuella sen toimialueella toimivat yhdistykset palkkaavat 100 nuorta kesätöihin. Periaatteena on, että tuen avulla luodaan kesätyöpaikkoja, joita ei muuten ehkä syntyisi.

Kuluva kesä on järjestyksessään viides kesä, kun OP Oulu lahjoittaa paikallisille nuorille kahden viikon kesätyöpalkan, 400 euroa/kesätyöntekijä. Pankin tuella Oulun seudun yleishyödylliset yhdistykset työllistävät 15-17-vuotiaita nuoria kesätöihin. Toimintamallia on kehitelty vuosien varrella yhdessä Pohjois-Pohjanmaan aluehallintoviraston, TE-keskuksen sekä Oulun kaupungin nuorisopalveluiden kanssa.

Tuula Tsokkinen OP Oulun Viestinnästä on ollut alusta saakka mukana nuorten kesätyöprojektissa. Pankin tukea hän pitää erittäin arvokkaana, onhan alle 18-vuotiaiden nuorten nykyään vaikea saada kesätöitä.

–Tarjoamamme kahden viikon työjakso on monelle juuri passeli tutustumismahdollisuus oikeaan työelämään, hän pohtii. – On ollut erittäin mukavaa nähdä, miten monenlaisia paikkoja yhdistyksissä on tarjolla. Tänäkin kesänä sata nuorta tekee pankin piikkiin hommia esimerkiksi somettajina, historiamateriaalien digitoijina, kesäleirien ohjaajina, festariapulaisina ja vanhusten apuna.

Edellisten vuosien tapaan OP Oulu etsi sopivia yhdistyksiä ensin Facebookin ja kotisivujen kautta sekä lehti-ilmoituksilla.

–Nuorta kesätöihin hakevan yhdistyksen toiminnan on oltava yleishyödyllistä ja sen täytyy toimia Oulun Osuuspankin toimialueella. Hakemuksia tuli paljon, ja valitettavasti kaikille hakijoille ei voitu myöntää tukea, Tsokkinen kertoo.

Valituille yhdistyksille lähetettiin kattava tietopaketti, jonka sisältö on laadittu yhdessä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston kanssa. Siinä oli mm. linkki työsuojeluhallinnon julkaisemaan Pienyrityksen tietopaketti 2017 –oppaaseen, johon on koottu mm. tietoa nuorten työajoista, lakisääteisistä työnantajakuluista sekä mallit työnantajakaavakkeista.

–Yhdistykset ovat kiitelleet, että kokoamamme tietopaketti on suureksi avuksi ensimmäistä kertaa työnantajana toimiville yhdistyksille. Koska OP Oulu ei anna työsuhteeseen liittyvää neuvontaa, tietopaketissa kerrottiin myös AVIn työsuhdepäivystyksen yhteystiedot sekä OP Vakuutuksen yritysmyyntineuvojien yhteystiedot. Heiltä yhdistys sai maksutta opastusta TYEL-vakuutuksesta ja työnantajan pakollisista vakuutuksista.

Valittujen yhdistysten ilmoittamat kesätyöpaikat julkaistiin OP Oulun nettisivuilla, josta oli myös linkki pankin tarjoamalle sähköiselle ilmoittautumisalustalle. Osa syötti omat hakutietonsa suoraan järjestelmään, osa haki töitä myös suoraan yhdistyksistä sähköpostilla.

–Koska kyseessä on monen nuoren ensimmäinen työpaikka, he eivät välttämättä osaa kertoa kaikkia tarvittavia tietoja. Määrämuotoisella hakemuslomakkeella opastimme siihen, mitä tietoja työhakemuksessa tulee kertoa, Tuula Tsokkinen sanoo. –Myös yhdistykset pitivät sähköistä ilmoittautumisalustaa hyvänä. Saman alustan kautta he pystyivät seuraamaan omalle yhdistykselleen tulleita hakemuksia reaaliajassa.

Hakemuksia avoinna oleviin paikkoihin tuli lähes 2000. Oulun Osuuspankki ei osallistu nuoren valintaan vaan sen tekivät yhdistykset itse.

Tuoreimmat
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italia palaa vanhoihin tapoihinsa -pitäisikö asuntovelallisen huolestua?
Italian uuden hallituksen lupauksiin kuuluu veronkevennyksiä ja menojen lisäyksiä, joiden rinnalla Trumpinkin toimet kalpenevat. Pitäisikö tästä huolestua?
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn valtakunnallisen kuvataidekilpailun teemana keksinnöt – katso täältä kilpailun voittajatyöt
OPn lasten- ja nuorten kuvataidekilpailu järjestettiin yhteistyössä kuvataideopettajien ja koulujen kanssa Suomessa jo 42. kerran. Kilpailun pääteemana oli ”Keksinnöt muuttavat maailmaamme”....
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Istuisitko itse 50 asteen pätsissä? Älä jätä koiraa autoon, vaikka ikkuna olisi auki
Auton sisälämpötila nousee hetkessä 50 asteeseen ja hellepäivänä jopa 80 asteeseen. Koiraa ei saa jättää tulikuumaan autoon hetkeksikään.
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Laukkuvaras itse teossa, surffilaudat moottoritiellä ja polvi rikki – mitä matkoillamme on sattunut ja miten tilanteista selvittiin
Olemme tehneet Euroopan läpiajoamme vasta muutamia satoja kilometrejä, jäljellä meillä on noin 5000. Tällä hetkellä olemme upeassa Portugalissa, josta matkaamme Espanjan puolelle muutaman viikon...

OP sosiaalisessa mediassa