Kuka hoitaa sinun asiasi?

OP Lounaismaan lainopillisten palvelujen tiimi on vahvistunut uudella lakimiehellä, jonka pääpaikkana on Someron konttori. Tehtävään valittu Kalle Kaipainen suosittelee kaikille edunvalvontavaltuutuksen tekemistä.

Kainuusta Somerolle

Kalle Kaipainen on työskennellyt asianajotoimistossa viimeisen kolmen vuoden ajan. Somerolle hän suuntaa Kainuusta.

– Olen tehnyt yleisjuridiikan tehtäviä, hoitanut yksityisten henkilöiden ja yritysten riita- ja rikosasioita sekä perhe- ja jäämistöoikeudellisia toimeksiantoja. Jälkimmäiset ovat juuri niitä, joiden parissa haluan työskennellä enemmän ja samasta syystä hain Lounaismaan Osuuspankkiin töihin.

Pankin lakimiesten avulla voit hoitaa vaikka perintöasiat ja asuntokaupat. Lakimiesten kanssa voit tehdä lahjakirjan, avioehdon, osituksen, testamentin, kaupan ja kaupanvahvistuksen, perukirjan ja perinnönjakosopimuksen. Lakimiehet auttavat myös verotusasioissa ja edunvalvontaan liittyvissä asioissa.

– Lakiasioista puhuttaessa kysymys on useimmiten varautumisesta tulevaan. Ja kun puhutaan varautumisesta, mieleeni tulee ihan ensimmäisenä edunvalvontavaltuutus. Yleensähän se mielletään varttuneempien ihmisten asiaksi. Mutta kuka tahansa meistä voi joutua äkilliseen onnettomuuteen tai voimme sairastua yllättäen. Ja kuka silloin hoitaa meidän asioitamme, Kalle Kaipainen kysyy.

Kuka hoitaa sinun asiasi?

Edunvalvontavaltakirja on kuin vakuutus, jolla turvaat asioiden sujuvan hoidon, jos oma kyky päätöksentekoon heikkenee.

– Edunvalvontavaltuutuksen teko on itsemääräämisoikeutta. Voit itse määrätä, että juuri haluamasi läheinen hoitaa asioitasi. Jos edunvalvontavaltuutusta ei ole olemassa, joudutaan julkisen edunvalvonnan silmän alle. Tällöin läheisillä on hyvin vähän sananvaltaa valvottavan asioihin, Kaipainen kertoo.

Valtuutus voi olla joko yleisluontoinen tai sen voi rajata koskemaan vain tiettyjä oikeustoimia, asiaa tai omaisuutta. Kaikkea ei kannata kirjoittaa valtakirjaan, vaan valtuutetulle voidaan laatia erilliset toimintaohjeet.

– Suosittelen edunvalvontavaltuutuksen tekemistä kaikille, mutta erityisesti valtuutus kannattaa tehdä, jos harjoittaa yritys- tai maataloustoimintaa tai jos on omaisuutta.

Edunvalvontavaltuutus tulee voimaan, kun maistraatti on vahvistanut sen. Edunvalvontavaltuutus on myös mahdollista peruuttaa. Ennen valtuutuksen voimaantuloa valtakirja voidaan peruuttaa testamentin tapaan.

Teksti Johanna Talikainen

Kuva Anu Kovalainen

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa