Monipuolinen ja aikaansaava Satakunta

Suomen talous on kääntynyt tänä vuonna selvään nousuun ja vienti vetää. Satakuntaa on totuttu pitämään vaatimattomampien talouslukujen alueena. Miten täällä menee?

– Satakunnallahan menee hyvin. Täällä on paljon teollisuutta, ja Satakunnasta viedään huomattavasti enemmän kuin Suomesta keskimäärin, kertoo Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen. Teollisuuden vahvasta asemasta johtuen arvonlisäys työntekijää kohti on Satakunnassa korkea. Vähäsantanen toteaa, että Satakuntaan tehdyt ja teollisuutta tukevat infrastruktuuri-investoinnit hyödyttävät viennin kautta koko Suomen taloutta. Satakunnalla on kokoaan suurempi merkitys hyvinvoinnin luomisessa koko Suomessa.

Automaatio- ja robotiikka -klusterin liikevaihto ja työpaikat ovat kasvaneet 10 vuodessa vahvasti.

Teollisuuteen liitetään usein mielikuva taantuvasta toimialasta. Työt siirtyvät joko halpamaihin tai korvataan roboteilla. Onko mielikuva oikea, Saku Vähäsantanen? – Teollisuustyöpaikat ovat vähentyneet Satakunnassakin. Täällä ne ovat kuitenkin korkean arvonlisän työpaikkoja ja siksi aika hyvin suojassa. Teollisuus on myös yllättävän dynaaminen toimiala: tuotanto ja työpaikat muuttuvat teollisuuden sisällä. Esimerkki uudesta ja kasvavasta alueesta Satakunnassa on automaatio- ja robotiikka -klusteri. Klusterin yritysten liikevaihdot ja työpaikat ovat kasvaneet vahvasti kymmenessä vuodessa.

– Satakunnan vankka teollinen perinne selittää sen, että teollisuus on Satakunnassa monipuolista. – Monipuolisuudesta seuraa se, että kovin suuria nousuja ei ole ollut. Hyvä asia kuitenkin on, että myöskään suuria kuoppia ei ole tullut suhdannevaihteluiden tai yhden toimialan vaikeuksien kautta. Monipuolisen talouden rakenteen ansiosta näin pitäisi olla jatkossakin, Vähäsantanen sanoo.

Tuoreimmat
Kekseliäimmät joululahjat ilman stressiä
Kun luet tämän, et päädy kiertämään kauppoja selkä hiessä ja yllätät läheisesi osuvilla lahjoilla. Mikä parasta, nämä ehdit hankkimaan vaikka ihan viime tipassa.
Liikenteessä uudistuneella vakuutuksella
Alkuvuodesta päivittynyt liikennevakuutuslaki uudisti autojen vakuuttamista merkittävästi. Muutoksen ansiosta Osuuspankin asiakkaat saavat liikennevakuutukseensa nyt aiempaa suuremman lähtöbonuksen...
Ät och bra billigt
Hur kan man minska matutgifterna med flera hundra euro per månad?
Pienoiskuva asiakaskunnasta
OP Keski-Suomen edustajiston vaalit on käyty. Kiitos kaikille äänestäjille. Lämpimät onnittelut valituille 60:lle edustajiston jäsenelle ja kiitokset kaikille ehdokkaille.

OP sosiaalisessa mediassa