Monipuolinen ja aikaansaava Satakunta

Suomen talous on kääntynyt tänä vuonna selvään nousuun ja vienti vetää. Satakuntaa on totuttu pitämään vaatimattomampien talouslukujen alueena. Miten täällä menee?

– Satakunnallahan menee hyvin. Täällä on paljon teollisuutta, ja Satakunnasta viedään huomattavasti enemmän kuin Suomesta keskimäärin, kertoo Satakuntaliiton aluekehitysasiantuntija Saku Vähäsantanen. Teollisuuden vahvasta asemasta johtuen arvonlisäys työntekijää kohti on Satakunnassa korkea. Vähäsantanen toteaa, että Satakuntaan tehdyt ja teollisuutta tukevat infrastruktuuri-investoinnit hyödyttävät viennin kautta koko Suomen taloutta. Satakunnalla on kokoaan suurempi merkitys hyvinvoinnin luomisessa koko Suomessa.

Automaatio- ja robotiikka -klusterin liikevaihto ja työpaikat ovat kasvaneet 10 vuodessa vahvasti.

Teollisuuteen liitetään usein mielikuva taantuvasta toimialasta. Työt siirtyvät joko halpamaihin tai korvataan roboteilla. Onko mielikuva oikea, Saku Vähäsantanen? – Teollisuustyöpaikat ovat vähentyneet Satakunnassakin. Täällä ne ovat kuitenkin korkean arvonlisän työpaikkoja ja siksi aika hyvin suojassa. Teollisuus on myös yllättävän dynaaminen toimiala: tuotanto ja työpaikat muuttuvat teollisuuden sisällä. Esimerkki uudesta ja kasvavasta alueesta Satakunnassa on automaatio- ja robotiikka -klusteri. Klusterin yritysten liikevaihdot ja työpaikat ovat kasvaneet vahvasti kymmenessä vuodessa.

– Satakunnan vankka teollinen perinne selittää sen, että teollisuus on Satakunnassa monipuolista. – Monipuolisuudesta seuraa se, että kovin suuria nousuja ei ole ollut. Hyvä asia kuitenkin on, että myöskään suuria kuoppia ei ole tullut suhdannevaihteluiden tai yhden toimialan vaikeuksien kautta. Monipuolisen talouden rakenteen ansiosta näin pitäisi olla jatkossakin, Vähäsantanen sanoo.

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa