Uutta ajattelua yhdistysten varainhankintaan

Kun talkoohenki on yhä useammassa yhdistyksessä kortilla, on tärkeää huolehtia, että edes taloudelliset resurssit ovat kunnossa.

Sijoitusjohtaja Niko Hänninen toimii vapaa-ajallaan jalkapalloerotuomarina, Kouvojen johtokunnassa sekä FC Peltirummun hallituksessa. Yhdistystoiminta on siis tullut tutuksi kuten myös se, että monen yhdistyksen suurin haaste on talous. ”Ehkä hieman yllättäen talous on usein haaste sellaisillekin yhdistyksille, joilla on esimerkiksi kiinteää omaisuutta”, miettii Niko, joka on käynyt myös puhumassa yhdistyksille uudenlaisesta ajattelutavasta varainhankintaan liittyen.

Monilla yhdistyksillä on kiinteää omaisuutta, esimerkiksi seurataloja tai osakehuoneistoja. ”Omaisuutta kannattaa tarkastella kriittisesti. Kuinka paljon aikaa menee sen hoitamiseen ja tuottaako se mitään vai onko pikemminkin kuluerä?”, neuvoo Niko. Usein kiinteään omaisuuteen liittyy tunnesiteitä ja koetaan, ettei sitä voida myydä, vaikka myynti vapauttaisi varoja tuottavaan sijoitustoimintaan sekä henkilöresursseja varsinaiseen seuratyöhön.

Säästämistä ja sijoittamista kannattaa miettiä myös silloin, kun yhdistyksen talous on tiukilla. ”Tilannetta voi verrata yksityishenkilöön, joka elää kädestä suuhun eikä säästöön tunnu jäävän mitään”, sanoo Niko. Puskurirahastoa voi alkaa keräämään esimerkiksi niin, että jokaisesta varainhankintaerästä siirretään systemaattisesti tietty siivu sivuun. Toinen, vaivattomampi vaihtoehto on tehdä sopimus, joka siirtää automaattisesti kuukausittain sovitun summan tililtä säästöön.

Sijoitustoiminnassa tärkeää on pitkäjänteisyys. ”Kun sijoitusaika on pitkä, ei lyhyen aikavälin arvonheilahduksistakaan tarvitse välittää. Monen yhdistyksen päivittäisessä toiminnassa on myös paljon markkinoiden heiluntaa suurempia riskejä, kuten vaikkapa katsojien saapuminen otteluihin tai huono sää, joka pilaa hiihtokilpailut”, huomauttaa Niko ja toivottaa myös yhdistykset tervetulleiksi tekemään sijoitussuunnitelmia pankille yhdessä ammattilaisten kanssa.

Miksi olet mukana yhdistystoiminnassa?

Kysyimme muutamalta OPlaiselta, miksi he ovat mukana yhdistystoiminnassa.

– Porlammin Martat on POP. Virkkasimme ja toimitimme perille 300 patalappua jokaiseen kylän savuun viime joulun alla. Marttailu on yhdessä suunnittelua ja yhdessä tekemistä – jokaiselle jotain.

Erja Junna, kehittämispäällikkö, OP Kymenlaakso

– Olen saanut itse pelata ja harrastaa nuorena monessa eri urheiluseurassa, joten koen, että nyt KoLe-57:n puheenjohtajana on minun vuoroni tehdä työtä yhteiseen hyvään.

Henni Seppälä, pankinjohtaja, OP Kymenlaakso

– Harrastan laitesukeltamista ja olen mukana Kotka Divers ry:n hallituksessa. Seurassa on mukana samanhenkistä porukkaa, joiden kanssa sukelletaan yhdessä lähialueiden kohteissa, mm. merellä ja Kouvolan Verlassa.

Marika Hytönen, asiakkuuspäällikkö, OP Vakuutus

Teksti: Satu Temonen

Kuvat: Ulla Juuma ja Keijo Karell

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa