Kentältä leikkauspöydälle

Elämää ei voi ennustaa, mutta ennakoida voi. Kotkalainen Sari Tossavainen neuvoo perheen vanhempia vakuuttamaan myös itsensä.

"Hupsistarallaa. Polvi punkteerattu. Eturisti- tai sivuside venähtänyt, toivottavasti ei revennyt. Tällästä tää elämä on, mutta mitä sitä ei joukkueen eteen tekisi.”

Kotkalaisen Sari Tossavaisen viimesyksyinen lauantai päättyi harrastejalkapalloturnauksen voittoon ja kolminkertaiseksi turvonneeseen polveen.

– Pelin lomassa polvesta kuului napsahdus, ja menin vaihtoon, mutta siinä adrenaliinihuumassa en kuitenkaan tajunnut, miten pahasti kävi. Seuraavana aamuna heräsin polvi turvonneena ja hakeuduin päivystykseen Kotkan keskussairaalaan.

Kun polvi ei alkanut parantua muutamassa päivässä, Sari kääntyi työterveyshuollon puoleen ja pääsi magneettikuvauksiin sekä ortopedin pakeille. Selvisi, että sivu- ja takaristisiteet olivat venyneet ja eturistiside oli poikki.

Hurjalta kuulostanut vamma ei vaatinut välitöntä leikkausta, joten tilannetta seurattiin ja Sari jatkoi elämäänsä; kävi töissä ja liikkuikin lähes normaaliin tapaan.

Matka leikkauspöydälle

Viikot kuluivat, mutta Tossavaisen polvi ei ottanut parantuakseen. Kun ortopedi lopulta ehdotti leikkausta, oli mietittävä vaihtoehtoja sen toteuttamiseksi.

– Olisin varmasti päässyt leikkaukseen julkiselle puolellekin, mutta hoitojono olisi todennäköisesti ollut pitkä. Siihen saakka olin hyödyntänyt ammattiliiton tapaturmavakuutusta, jossa kuitenkin alkoi pikkuhiljaa tulla korvauskatto täyteen.

Koko perheellä on OPssa terveysvakuutukset, joten oli aika selvittää, miten asia etenisi sitä kautta.

– Tein korvaushakemuksen verkossa ja pian sain puhelinsoiton. Päädyimme jatkamaan hoitoa Pohjola Sairaalassa Helsingissä, ja minulta kysyttiin, kenen ortopedin vastaanotolle haluaisin. Ihan kuin olisin osannut valita, Sari naurahtaa.

Hän kertoo kuitenkin käyneensä tutustumassa Pohjola Sairaalan henkilökuntaan etukäteen nettisivuilla.

– Vastaanotolle mennessäni lääkäri tuntui jo vähän tutulta, kun olin lukenut hänen urastaan sekä hieman harrastuksistakin. Tilanne ei tuntunutkaan siksi ihan niin jännittävältä. Vakuutusyhtiön toimintaa Sari kiittelee:

– Vaikka lääkärikäynnit olivat Helsingissä, sain aina samalla hoidettua myös vakuutusasiat. Todennäköisesti asiointi oli siis nopeampaa kuin jos olisin käynyt lääkärissä Kotkassa ja asioinut vakuutusyhtiön kanssa erikseen. Kokonaisuus pysyi myös koko ajan hallinnassa, ja aina oli helppo tarkistaa, korvaako vakuutus vielä jonkun toimenpiteen. Mitään ei ole tarvinut selvitellä jälkikäteen.

Hyvä vakuutusturva on ollut Sarille aina itsestäänselvyys.

– Monesti perheissä vakuutetaan vain lapset, ei vanhempia. Itse ajattelen, että miten me vanhemmat voisimme huolehtia lapsista, jos emme itse ole kunnossa. Vakuutuksen maksamista voisi verrata säästämiseen. Ilman vakuutusta minulla ei olisi ollut laittaa monia tuhansia euroja polvileikkaukseen.

Kuukauden päästä takaisin töihin

”Eläköön hyvät vakuutukset ja iloinen mieli. Pohjola Sairaalassa sain erinomaista hoitoa. Muistona neljä reikää polvessa ja uusi eturistiside. Kuntoutusohjeita kuuntelen vain ammattilaisten suusta.”

Sarin polvi leikattiin joulukuun alussa, kun sitä oli ensin kuntoutettu riittävästi.

– Lääkäri totesi, ettei leikkaa polvea ennen kuin saan sen suoraksi.

Leikkaus onnistui täydellisesti. Sarin reidestä otettiin jännettä, josta rakennettiin polveen uusi eturistiside. Elämän ensimmäinen leikkaus pelotti, mutta ystävällinen henkilökunta lievensi jännitystä.

– Tuntui kivalta, kun anestesiahoitajat juttelivat kanssani Kotkan Meripäivistä. Ihan kuin olisimme olleet vanhoja tuttuja. Myös leikkauksen jälkeen pidettiin hyvää huolta. Ihan varmasti kaikilla oli paljon töitä, mutta kiire ei välittynyt minulle. Oli mukavaa, kun kaikki hymyilivät ja tiesivät nimeni.

Kuukauden päästä leikkauksesta Sari palasi töihin Kotkan Kaupunginteatterin myyntiin ja markkinointiin.

– Työnkin kannalta oli mahtavaa, että sain suunnitella leikkauksen ajankohdan itselleni sopivaksi ja osasin informoida työnantajaa tulevista käänteistä koko hoitopolun ajan.

Kuntoutus jatkuu yhä. Syksyn aikana selviää, voiko Sari palata vielä jalkapallokentälle.

”Vappupäivän terveiset salilta, koska maanantai on treenipäivä. Teen parhaani, jottei myöhemmin tarvitse jossitella. Pidä huolta itsestäsi, se on tärkeintä mitä sinulla on <3”

Teksti: Satu Temonen

Lainaukset: haastatellun Facebook-päivityksistä

Kuva: Johannes Wiehn

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa