Kentältä leikkauspöydälle

Elämää ei voi ennustaa, mutta ennakoida voi. Kotkalainen Sari Tossavainen neuvoo perheen vanhempia vakuuttamaan myös itsensä.

"Hupsistarallaa. Polvi punkteerattu. Eturisti- tai sivuside venähtänyt, toivottavasti ei revennyt. Tällästä tää elämä on, mutta mitä sitä ei joukkueen eteen tekisi.”

Kotkalaisen Sari Tossavaisen viimesyksyinen lauantai päättyi harrastejalkapalloturnauksen voittoon ja kolminkertaiseksi turvonneeseen polveen.

– Pelin lomassa polvesta kuului napsahdus, ja menin vaihtoon, mutta siinä adrenaliinihuumassa en kuitenkaan tajunnut, miten pahasti kävi. Seuraavana aamuna heräsin polvi turvonneena ja hakeuduin päivystykseen Kotkan keskussairaalaan.

Kun polvi ei alkanut parantua muutamassa päivässä, Sari kääntyi työterveyshuollon puoleen ja pääsi magneettikuvauksiin sekä ortopedin pakeille. Selvisi, että sivu- ja takaristisiteet olivat venyneet ja eturistiside oli poikki.

Hurjalta kuulostanut vamma ei vaatinut välitöntä leikkausta, joten tilannetta seurattiin ja Sari jatkoi elämäänsä; kävi töissä ja liikkuikin lähes normaaliin tapaan.

Matka leikkauspöydälle

Viikot kuluivat, mutta Tossavaisen polvi ei ottanut parantuakseen. Kun ortopedi lopulta ehdotti leikkausta, oli mietittävä vaihtoehtoja sen toteuttamiseksi.

– Olisin varmasti päässyt leikkaukseen julkiselle puolellekin, mutta hoitojono olisi todennäköisesti ollut pitkä. Siihen saakka olin hyödyntänyt ammattiliiton tapaturmavakuutusta, jossa kuitenkin alkoi pikkuhiljaa tulla korvauskatto täyteen.

Koko perheellä on OPssa terveysvakuutukset, joten oli aika selvittää, miten asia etenisi sitä kautta.

– Tein korvaushakemuksen verkossa ja pian sain puhelinsoiton. Päädyimme jatkamaan hoitoa Pohjola Sairaalassa Helsingissä, ja minulta kysyttiin, kenen ortopedin vastaanotolle haluaisin. Ihan kuin olisin osannut valita, Sari naurahtaa.

Hän kertoo kuitenkin käyneensä tutustumassa Pohjola Sairaalan henkilökuntaan etukäteen nettisivuilla.

– Vastaanotolle mennessäni lääkäri tuntui jo vähän tutulta, kun olin lukenut hänen urastaan sekä hieman harrastuksistakin. Tilanne ei tuntunutkaan siksi ihan niin jännittävältä. Vakuutusyhtiön toimintaa Sari kiittelee:

– Vaikka lääkärikäynnit olivat Helsingissä, sain aina samalla hoidettua myös vakuutusasiat. Todennäköisesti asiointi oli siis nopeampaa kuin jos olisin käynyt lääkärissä Kotkassa ja asioinut vakuutusyhtiön kanssa erikseen. Kokonaisuus pysyi myös koko ajan hallinnassa, ja aina oli helppo tarkistaa, korvaako vakuutus vielä jonkun toimenpiteen. Mitään ei ole tarvinut selvitellä jälkikäteen.

Hyvä vakuutusturva on ollut Sarille aina itsestäänselvyys.

– Monesti perheissä vakuutetaan vain lapset, ei vanhempia. Itse ajattelen, että miten me vanhemmat voisimme huolehtia lapsista, jos emme itse ole kunnossa. Vakuutuksen maksamista voisi verrata säästämiseen. Ilman vakuutusta minulla ei olisi ollut laittaa monia tuhansia euroja polvileikkaukseen.

Kuukauden päästä takaisin töihin

”Eläköön hyvät vakuutukset ja iloinen mieli. Pohjola Sairaalassa sain erinomaista hoitoa. Muistona neljä reikää polvessa ja uusi eturistiside. Kuntoutusohjeita kuuntelen vain ammattilaisten suusta.”

Sarin polvi leikattiin joulukuun alussa, kun sitä oli ensin kuntoutettu riittävästi.

– Lääkäri totesi, ettei leikkaa polvea ennen kuin saan sen suoraksi.

Leikkaus onnistui täydellisesti. Sarin reidestä otettiin jännettä, josta rakennettiin polveen uusi eturistiside. Elämän ensimmäinen leikkaus pelotti, mutta ystävällinen henkilökunta lievensi jännitystä.

– Tuntui kivalta, kun anestesiahoitajat juttelivat kanssani Kotkan Meripäivistä. Ihan kuin olisimme olleet vanhoja tuttuja. Myös leikkauksen jälkeen pidettiin hyvää huolta. Ihan varmasti kaikilla oli paljon töitä, mutta kiire ei välittynyt minulle. Oli mukavaa, kun kaikki hymyilivät ja tiesivät nimeni.

Kuukauden päästä leikkauksesta Sari palasi töihin Kotkan Kaupunginteatterin myyntiin ja markkinointiin.

– Työnkin kannalta oli mahtavaa, että sain suunnitella leikkauksen ajankohdan itselleni sopivaksi ja osasin informoida työnantajaa tulevista käänteistä koko hoitopolun ajan.

Kuntoutus jatkuu yhä. Syksyn aikana selviää, voiko Sari palata vielä jalkapallokentälle.

”Vappupäivän terveiset salilta, koska maanantai on treenipäivä. Teen parhaani, jottei myöhemmin tarvitse jossitella. Pidä huolta itsestäsi, se on tärkeintä mitä sinulla on <3”

Teksti: Satu Temonen

Lainaukset: haastatellun Facebook-päivityksistä

Kuva: Johannes Wiehn

Tuoreimmat
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Lomailu on hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta tärkeää kaikille. Jos pitkän kesäloman pitäminen tuntuu mahdottomalta, jo lyhyet lomapätkät ja töiden jaksottaminen tuovat kaivattua palautumista.
Unelmana lehmät
Unelmana lehmät
Tällä viikolla yksi isoista unelmistani toteutuu, kun emolehmät saapuvat tilallemme. Vajaa kymmenen vuotta sitten siat lähtivät ja tilamme muuttui kasvinviljelytilaksi. Silloin vanhat sikalat...
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti...
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Pellolle heitetty metallitölkki on naudoille hengenvaarallinen uhka. Nuoren Macy-lehmän kohtalo on vältettävissä viemällä roskat niille kuuluviin paikkoihin.

OP sosiaalisessa mediassa