Yrityksen elinkaari

Puhuttaessa yrittäjyydestä ja uusista yrityksistä ei voi olla törmäämättä start up -termiin. Kaikki aloittavat yritykset eivät mene tämän määritelmän piiriin, koska termi viittaa yrityksiin, jotka tavoittelevat erityisen nopeaa kasvua.

Varsinkin Suomessa teknologia-alan start upit ovat päätyneet otsikoihin. Heinäkuussa talouslehti Forbes julkaisi artikkelin, jossa Suomi nostettiin hienolla tavalla esiin. Forbesin mukaan Suomen osuus koko maailman start up -yritysten yrityskaupoista on noin 10 %. Reilun viiden miljoonan ihmisen kansalta vähintäänkin kiitettävä suoritus.

Keski-Suomessa yrittäjyyden ensi askelia ottaville on rakennettu hienot puitteet. Esimerkiksi Jyväskylästä löytyy erinomaisia yhteisöjä, kuten Crazy Town, jossa työskentelee sata eri alan asiantuntijaa neljässäkymmenessä eri organisaatiossa. Henkilökohtainen näkemykseni onkin, että yhä suurempi osa ihmisistä tulee työllistymään nimenomaan pieniin yrityksiin. Viimeisimpänä hankkeena julkistettiin Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteisyritys, jonka tavoitteena on edistää yrittäjyyttä Jyväskylässä. Toteutuessaan yhtiön palveluita tulisi käyttämään tuhannet opiskelijat ja yrittämisestä kiinnostuneet.

Start up -yrityksen määritelmän ulkopuolelle jää valtava joukko menestyviä yrityksiä ja myös niiden parissa tapahtuu kiihtyvällä tahdilla yritysjärjestelyitä. Mikä parasta, myös kansainväliset yritykset ovat kohdistaneet kiikareitaan Helsingin lisäksi tänne maakuntiin. Jokainen yrittäjä joutuu tai pääsee luopumaan rakkaasta lapsestaan jossain vaiheessa. Tämä realiteetti saattaa jäädä taka-alalle siinä vaiheessa, kun arjen kiireet painavat päälle. Mikäli olet yrittäjä ja miettimässä eläköitymistä seuraavan viiden vuoden aikana, nyt olisi oikea aika aktivoitua. Miten yrityksesi näyttäytyy mahdollisen ostajan silmissä?

OP Keski-Suomi on koonnut yritysjärjestelyiden ammattilaisia yhteen EXIT-klinikan muodossa. Tavoitteemme on tukea yrittäjiä yrityksen arvonmäärityksessä, ostajien kartoittamisessa ja riskienhallinnassa. Ammattilaiset osaavat myös kertoa, millaisia toimia täytyy lähitulevaisuudessa toteuttaa, jotta yritys olisi ostajan näkökulmasta mielenkiintoinen.

Kirjoittaja: Jani Jokela, yksityispankkiiri, OP Keski-Suomi

Jani Jokela

OP Keski-Suomi

Tuoreimmat
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Lomailu on hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta tärkeää kaikille. Jos pitkän kesäloman pitäminen tuntuu mahdottomalta, jo lyhyet lomapätkät ja töiden jaksottaminen tuovat kaivattua palautumista.
Unelmana lehmät
Unelmana lehmät
Tällä viikolla yksi isoista unelmistani toteutuu, kun emolehmät saapuvat tilallemme. Vajaa kymmenen vuotta sitten siat lähtivät ja tilamme muuttui kasvinviljelytilaksi. Silloin vanhat sikalat...
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti...
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Pellolle heitetty metallitölkki on naudoille hengenvaarallinen uhka. Nuoren Macy-lehmän kohtalo on vältettävissä viemällä roskat niille kuuluviin paikkoihin.

OP sosiaalisessa mediassa