Yrityksen elinkaari

Puhuttaessa yrittäjyydestä ja uusista yrityksistä ei voi olla törmäämättä start up -termiin. Kaikki aloittavat yritykset eivät mene tämän määritelmän piiriin, koska termi viittaa yrityksiin, jotka tavoittelevat erityisen nopeaa kasvua.

Varsinkin Suomessa teknologia-alan start upit ovat päätyneet otsikoihin. Heinäkuussa talouslehti Forbes julkaisi artikkelin, jossa Suomi nostettiin hienolla tavalla esiin. Forbesin mukaan Suomen osuus koko maailman start up -yritysten yrityskaupoista on noin 10 %. Reilun viiden miljoonan ihmisen kansalta vähintäänkin kiitettävä suoritus.

Keski-Suomessa yrittäjyyden ensi askelia ottaville on rakennettu hienot puitteet. Esimerkiksi Jyväskylästä löytyy erinomaisia yhteisöjä, kuten Crazy Town, jossa työskentelee sata eri alan asiantuntijaa neljässäkymmenessä eri organisaatiossa. Henkilökohtainen näkemykseni onkin, että yhä suurempi osa ihmisistä tulee työllistymään nimenomaan pieniin yrityksiin. Viimeisimpänä hankkeena julkistettiin Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteisyritys, jonka tavoitteena on edistää yrittäjyyttä Jyväskylässä. Toteutuessaan yhtiön palveluita tulisi käyttämään tuhannet opiskelijat ja yrittämisestä kiinnostuneet.

Start up -yrityksen määritelmän ulkopuolelle jää valtava joukko menestyviä yrityksiä ja myös niiden parissa tapahtuu kiihtyvällä tahdilla yritysjärjestelyitä. Mikä parasta, myös kansainväliset yritykset ovat kohdistaneet kiikareitaan Helsingin lisäksi tänne maakuntiin. Jokainen yrittäjä joutuu tai pääsee luopumaan rakkaasta lapsestaan jossain vaiheessa. Tämä realiteetti saattaa jäädä taka-alalle siinä vaiheessa, kun arjen kiireet painavat päälle. Mikäli olet yrittäjä ja miettimässä eläköitymistä seuraavan viiden vuoden aikana, nyt olisi oikea aika aktivoitua. Miten yrityksesi näyttäytyy mahdollisen ostajan silmissä?

OP Keski-Suomi on koonnut yritysjärjestelyiden ammattilaisia yhteen EXIT-klinikan muodossa. Tavoitteemme on tukea yrittäjiä yrityksen arvonmäärityksessä, ostajien kartoittamisessa ja riskienhallinnassa. Ammattilaiset osaavat myös kertoa, millaisia toimia täytyy lähitulevaisuudessa toteuttaa, jotta yritys olisi ostajan näkökulmasta mielenkiintoinen.

Kirjoittaja: Jani Jokela, yksityispankkiiri, OP Keski-Suomi

Jani Jokela

OP Keski-Suomi

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa