Yrityksen elinkaari

Puhuttaessa yrittäjyydestä ja uusista yrityksistä ei voi olla törmäämättä start up -termiin. Kaikki aloittavat yritykset eivät mene tämän määritelmän piiriin, koska termi viittaa yrityksiin, jotka tavoittelevat erityisen nopeaa kasvua.

Varsinkin Suomessa teknologia-alan start upit ovat päätyneet otsikoihin. Heinäkuussa talouslehti Forbes julkaisi artikkelin, jossa Suomi nostettiin hienolla tavalla esiin. Forbesin mukaan Suomen osuus koko maailman start up -yritysten yrityskaupoista on noin 10 %. Reilun viiden miljoonan ihmisen kansalta vähintäänkin kiitettävä suoritus.

Keski-Suomessa yrittäjyyden ensi askelia ottaville on rakennettu hienot puitteet. Esimerkiksi Jyväskylästä löytyy erinomaisia yhteisöjä, kuten Crazy Town, jossa työskentelee sata eri alan asiantuntijaa neljässäkymmenessä eri organisaatiossa. Henkilökohtainen näkemykseni onkin, että yhä suurempi osa ihmisistä tulee työllistymään nimenomaan pieniin yrityksiin. Viimeisimpänä hankkeena julkistettiin Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän yliopiston, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Oy:n ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteisyritys, jonka tavoitteena on edistää yrittäjyyttä Jyväskylässä. Toteutuessaan yhtiön palveluita tulisi käyttämään tuhannet opiskelijat ja yrittämisestä kiinnostuneet.

Start up -yrityksen määritelmän ulkopuolelle jää valtava joukko menestyviä yrityksiä ja myös niiden parissa tapahtuu kiihtyvällä tahdilla yritysjärjestelyitä. Mikä parasta, myös kansainväliset yritykset ovat kohdistaneet kiikareitaan Helsingin lisäksi tänne maakuntiin. Jokainen yrittäjä joutuu tai pääsee luopumaan rakkaasta lapsestaan jossain vaiheessa. Tämä realiteetti saattaa jäädä taka-alalle siinä vaiheessa, kun arjen kiireet painavat päälle. Mikäli olet yrittäjä ja miettimässä eläköitymistä seuraavan viiden vuoden aikana, nyt olisi oikea aika aktivoitua. Miten yrityksesi näyttäytyy mahdollisen ostajan silmissä?

OP Keski-Suomi on koonnut yritysjärjestelyiden ammattilaisia yhteen EXIT-klinikan muodossa. Tavoitteemme on tukea yrittäjiä yrityksen arvonmäärityksessä, ostajien kartoittamisessa ja riskienhallinnassa. Ammattilaiset osaavat myös kertoa, millaisia toimia täytyy lähitulevaisuudessa toteuttaa, jotta yritys olisi ostajan näkökulmasta mielenkiintoinen.

Kirjoittaja: Jani Jokela, yksityispankkiiri, OP Keski-Suomi

Jani Jokela

OP Keski-Suomi

Tuoreimmat
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Oletko sijoittaja tai kiinnostunut sijoittamisesta? Täytä oma sijoittajaprofiilisi op.fi:ssä. Sijoittajaprofiilin avulla selvitämme, millainen sijoittaja olet ja voimme tarjota juuri sinulle...
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Tiedätkö mistä oireista tunnistat sydänkohtauksen? Sydäninfarktin sattuessa jokainen minuutti on arvokas – näin toimit oikein.
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Muutoksen aikaansaaminen vaatii paitsi itsensä kuuntelua, myös ajatusten jakamista muiden kanssa.

OP sosiaalisessa mediassa