Yhdet vielä ja sitten lasku

Vuosi 2018 näyttää valkenevan pääomamarkkinoilla odotetun yllätyksettömästi. Vallitsevaa tunnelmaa kuvaa kenties parhaiten viime viikon Financial Times, jossa alkanut sijoitusvuosi tiivistetään neljään kirjaimeen: MOTS (more of the same).

Varainhoitajien osakepainoja tutkaillessa vaikuttaa siltä, että hyvään vauhtiin päässeet juhlat osakemarkkinoilla saavat jatkua myös tulevan vuoden ajan. Suomalaisen tunnistaa siitä, että nousukauden alussakin se ajattelee ensimmäisenä, koska tämä lysti loppuu?

Jos et ole varma mitä kannattaisi murehtia tai minkä mahdollisesti tulevan kriisin varjolla jättäisit osakkeet ostamatta, ohessa kolme varteenotettavaa ilonpilaajaa vuoden ensimmäiselle vartille.

Tammikuu

Vaikka taustalla oleva Blockchain -teknologia on itsessään vallankumouksellinen, spekuloi suuri joukko ihmisiä voimakkaasti heiluvalla virtuaalivaluutalla, jonka arvonkehitys ei perustu mihinkään fundamenttiin. Aasiassa miljoonat ihmiset sijoittavat Bitcoineihin omien varojensa lisäksi lainarahaa, joka luo mielenkiintoisen lisämausteen kriisin leviämiselle syvälle talouden ytimeen. Mikäli Bitcoin todella on kupla, on se myös mainettaan suurempi riski osakemarkkinoille.

Helmikuu

Kuinka pääomat reagoivat jos taloussuhdanne kääntyy sydäntalvella huonommaksi? Kireästi hinnoitellut sijoitusmarkkinat voivat olla hyvin herkkiä erilaisille odottamattomille muutoksille. Tällaisessa tilanteessa alkavat myös rahapolitiikan rajat tulla vastaan. Kyseessä on keskuspankkien, poliitikkojen ja pääomamarkkinoiden välinen kolmiulotteinen shakki, jossa panoksena on pahimmillaan koko länsimaisen rahapolitiikan uskottavuus.

Maaliskuu

Presidentti Trump on toistuvasti uhannut vetää Yhdysvallat Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksesta NAFTAsta. Eroamisen taloudelliset seuraukset olisivat varovaistenkin arvioiden mukaan järisyttäviä. Varainhoitajista Black Rock pitää maaliskuun NAFTA -neuvotteluja suurimpana riskinä osakemarkkinoiden myönteiselle kehitykselle kun taas Goldman Sachs pitää USAn irtautumista jo lähes varmana asiana.

Kolumnissa joudun rajoittamaan tekstin kahteen tuhanteen merkkiin, joten edellä mainittujen lisäksi kriisin voi alkuvuonna aiheuttaa ainakin geopolitiikka, talouskasvun hidastuminen, inflaatio, inflaation puute, kiinteistömarkkinat, Trump -tutkinta ja mahdollinen ydinsota Korean niemimaalla.

Onnistuneessa sijoittamisessa ei vältellä riskejä, niitä hallitaan. Toivotan onnea ja menestystä vuodelle 2018!

Kirjoittaja: Matti Halttunen, sijoitusjohtaja, OP Keski-Suomi

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa