Tämä kirjoitus sisältää riskin

”Onko nyt hyvä hetki sijoittaa?” ”Voinko menettää sijoittamani varat?” ”Miten uhkaava kauppasota vaikuttaa tuottoihin?” Nautin spekuloinnista. On sitten kyse rahoitusmarkkinoista, urheilusta tai politiikasta. Kuten eräs ystäväni taannoin totesi, mitä järkeä on seurata yhtään mitään, jos spekulointi ei olisi sallittua.

Vuonna 2008 oli 12 kuukauden euribor-korko yli viidessä prosentissa. Nyt se on ollut miinuksella yli kaksi vuotta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana korkotaso on laskenut kuin lehmän häntä. Ensin iski finanssikriisi ja sen jälkeen taantuma, jonka vaikutuksia on yritetty elvyttää hartaudella keskuspankkien toimesta. Tämä ympäristö on synnyttänyt Suomeen uuden ja tervetulleen väestöryhmän. Tai olihan heitä kourallinen jo aiemminkin.

Kyseessä ovat sijoittajat. Sijoittajat, jotka sijoittavat pääomiaan silläkin riskillä, että varat on mahdollista menettää. Aikamoisia hurjapäitä, eikö vain? Keitä nämä sijoittajat sitten ovat?

Sijoittaja on henkilö, joka haluaa säästää, vaurastua ja turvata taloudellisen tilanteensa tulevaisuudessa. Sijoittaja haluaa pääomalleen tuottoa. Kun talouden pelikenttä muuttuu, vaaditaan totuttuun tuottoon pääsemiseksi muutosta myös sijoittajalta. Nyt(kään) tilivarat eivät vaurastuta ketään, mutta onneksi omaisuusluokissa löytyy ja jokaiselle on olemassa sopiva tapa sijoittaa.

Onko sijoittajia ollut ennenkin? Kyllä on, mutta aiemmin talletuskorkoa nauttineet tilitallettajat eivät pitäneet itseään sijoittajina, koska tilitalletukseen ei liittynyt riskiä. Riski on inhottava sana, joka suomen kielessä kuulostaa karmealta ja jota pitää karttaa viimeiseen asti. Itse asiassa tilillä säilyttämiseen on aina liittynyt riski siitä, että 100 prosentin varmuudella menettää markkinoilta saatavissa olevan tuoton.

Oikeaksi tuotoksi voidaan kutsua sitä osaa, jonka sijoittaja saa riskittömän koron sekä inflaation jälkeen. Raha- ja osakemarkkinat ovat riskitasoiltaan eri äärilaidoissa, enkä nytkään suosittele tilitallettajalle Asterixin voimajuomaa, uutta identiteettiä sijoittajana ja hyppäämistä suoraan osakeriskin päälle, vaan kääntymistä asiantuntijan puoleen ja aloittamaan oman näköinen spekulaatio.

Kirjoittaja: Marko Kallioinen, varainhoitaja, OP Keski-Suomi

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Marko Kallioinen

Tuoreimmat
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-kurssi opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-kurssi opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Vesa Ristikangas: ”Miten rakentaa yrityksen brändiä alalla, jolla toiminta on vahvasti henkilökeskeistä?”
Vesa Ristikangas: ”Miten rakentaa yrityksen brändiä alalla, jolla toiminta on vahvasti henkilökeskeistä?”
Henkilöbrändeistä yhteen yritysbrändiin siirtyminen vaatii systemaattista konseptin rakentamista.
Ei pelkkää pöhinää – Kaikilla olisi opittavaa kasvuyrittäjyydestä
Ei pelkkää pöhinää – Kaikilla olisi opittavaa kasvuyrittäjyydestä
Katariina Helaniemi ihastui kasvuyrityksiin jo työskennellessään Slush-tapahtumassa. Nyt hän on ollut mukana kirjoittamassa kirjaa, jonka tarkoituksena on avata, mitä pöhinä oikeasti tarkoittaa.
Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Käytetty auto – älä tingi näistä turvavarusteista
Moni ajokortin saanut nuori haaveilee omasta autosta, ja määrätietoisimmilla on jo rahatkin kasassa. Vanhemman sydäntä kylmää: millainen käytetty auto on turvallinen hankinta?

OP sosiaalisessa mediassa