Sijoitustoiminta ei ole pikamatka

Jorma Rahkonen kirjoitti viime viikolla ansiokkaan kolumnin monimutkaisista tuotteista. Väärin markkinoitu ja väärälle kohderyhmälle myyty monimutkainen sijoitustuote voi olla pettymys.

Näissä tapauksissa asiakas ei tunne ostamaansa tuotteen ominaisuuksia eikä tiedä miten tuote käyttäytyy erilaisissa markkinatilanteissa. Minäkin pettyisin, jos menisin hakemaan neuvoja sijoitustoimintaan ja huomaisin ostaneeni tuotteen, jonka ominaisuuksia en ymmärrä. Varsinkin, jos en ymmärtäisi tuotteessa olevaa tappion mahdollisuutta.

Viime aikoina muutamat sijoitustuotteita myyvät toimijat ovat saaneet huomiota mediassa. Näissä tapauksissa monimutkaisia tuotteita on myyty asiakkaalle, jolla ei ole ollut niistä riittävää tietämystä ja kokemusta. Tällaiset marginaaliset tarinat ovat omiaan syömään koko toimialan luottamusta. Tässä on se ikävä puoli, että kaikki hyvät tapaukset ovat jääneet näiden edellä mainittujen tapausten varjoon. Strukturoidut sijoitustuotteet sopivat sijoittajille, joilla on pitkäaikainen kokemus ja osaaminen sijoitustuotteista. Ne mahdollistavat sijoittamisen sellaisiin kohde-etuuksiin tai sijoitusideoihin mihin muutoin olisi hankala päästä käsiksi.

Kolumnissa nostettiin esiin myös monimutkaisten tuotteiden kulut. Koska kohde-etuuksien strukturointi maksaa, tämänkaltaisilla tuotteilla on myös kovemmat kulut kuin suorilla osakesijoituksilla tai indeksirahastoilla. Ja kuten sijoittamisessa yleensä, näissäkin tuotteissa riski ja tuotto kulkevat aina käsi kädessä. Mitä isompi tuottotavoite, sitä isompi on myös tappion riski.

Omaisuuden tehtävä on tuottaa elämään lisäarvoa, ei stressiä. Tämän takia on tärkeää tuntea oman sijoitussalkkunsa tuotteet ja pitää riskit sellaisella tasolla, että niiden kanssa pärjää myös laskevassa markkinassa. Tärkeintä on muistaa, että suurin osa alan pankeista ja pankkiiriliikkeistä toimii eettisesti oikein. Luottamus on aina sijoitusneuvonnan ytimessä ja ilman sitä toiminta pitkällä aikavälillä on mahdotonta. Aika on onneksi asiakkaiden puolella, koska sijoituspalveluita tarjoavan toimijan vaihtaminen on helpompaa kuin koskaan.

Sijoitustoiminta ei ole pikamatka vaan maraton, ja siksi luottamus rakentuu pitkäaikaisen yhteistyön varaan.

Kirjoittaja: Juhana Jacksén, pankinjohtaja, OP Keski-Suomi

Juhana Jacksén

Juhana Jacksén

Tuoreimmat
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Rakennusalan työvoimavuokrauksen mullistanut yrittäjä panostaa ihmisiin: “oikeilla osaajilla mikä tahansa on mahdollista”
Vuokratyöfirman perustanut Tommi Hämäläinen haluaa tehdä rakennusalan työnvälityksestä joustavampaa ja läpinäkyvämpää. Tekoäly on mahdollistanut uudenlaisen palvelun kehittämisen, mutta tärkeintä...
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.

OP sosiaalisessa mediassa