Scio me nihil scire

Kun osakemarkkinat laskevat, ihmisen ensimmäinen reaktio on tehdä jotain. Mitä tahansa. Omaisuus on pelissä ja vähintään vaakalaudalla.

Tähän aikaan vuodesta käymme varainhoidossa paljon keskusteluja osakkeiden kalleudesta sekä oikea-aikaisesta kaupankäynnistä. Puoli vuotta jatkunut nousu ja merentakaiset twiitit ovat tuoneet puheisiimme uusia ja virkistäviä näkökulmia. Jos olet kuten allekirjoittanut ja suosit tehokata viestintää, ohessa koko teksti tiivistettynä 140 merkkiin: vaikka oikea-aikainen osakesijoittaminen on ajatuksena kultaa, se on todellisuudessa alkemiaan verrattavissa olevaa mystiikkaa.

Ja sitten pidemmät perustelut.

Tieto ei lisää itsevarmuuttani, kun puhutaan osakesijoittamisesta ja toiminta-ohjeista laskukauden varalle. Rehellisesti sanottuna minulla ei ole aavistustakaan mihin suuntaan markkinat matkaavat tänä vuonna. Jos sijoitamme tulevaisuuteen ja salkkusi on hajautettu, ei kannata huomisesta huolta kantaa. Huominen pitää kyllä huolen itsestään.

Helsingin pörssi voi nousta tai laskea kymmenen prosenttia ensi viikolla. Mikäli jälkimmäinen tapahtuu, en usko että vajoamme taantumaan. Uskomisen sijaan tiedän, ettet sinä tai kokonainen armeija ekonomisteja osaa tarkasti ennustaa loppuvuoden talouslukuja. Ja koska osakkeet eivät aina korreloi talouskasvun kanssa, mitä me tällä tiedolla lopulta tekisimme?

Huomisesta puheenollen. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana USA:n osakemarkkinat (S&P 500) ovat laskeneet päivätasolla sata kertaa yli kolme ja 25 kertaa yli viisi prosenttia. Joskus laskua seuraa käänne seuraavana päivänä, joskus kuukausien päästä. Donald J Trumpin sanoin "kukaan ei tiennyt kuinka vaikeaa tämä on " ja siksi osakemarkkinoista voidaan varmuudella todeta vain kaksi asiaa:

1) Laskua seuraava nousu on ollut aina edellistä voimakkaampi.

2) Jos odottelet varmoja merkkejä, olet luultavasti menettänyt suurimmat nousut.

Mikäli pohdit osakkeiden myymistä tulevana maanantaina, pohdi myös seuraavaa ajatusta. Mikäli maailman lahjakkaimmat ekonomistit eivät osaa ennustaa yksittäistä osakemarkkinoiden käännettä, onnistuisitko sinä (tai minä) tekemään sen kaksi kertaa peräkkäin?

Tulevaisuuden osakesijoittajana olet jo voittanut pelin.

Kirjoittaja: Matti Halttunen, sijoitusjohtaja, OP Keski-Suomi

Tuoreimmat
Brändää itsesi ja yrityksesi ‒ se siivittää kohti tavoitteita
Henri Alén, Mikko Kuitunen ja Maria Sillanpää kertovat, miten ja miksi yrittäjän pitää rakentaa brändiään.
Suuryritykset ennustivat Suomen talouden kasvun – mitä seuraavaksi?
Euroopan komissio ennustaa Suomelle muun euroalueen keskiarvoa nopeampaa talouden kasvua. Ennusteen mukaan Suomi yltää tänä vuonna 3,3 prosentin ja ensi vuonna 2,7 prosentin kasvuun. Muun...
Masennus vai uupumus, tunnistatko eron?
Pohjola Sairaalan työterveyslääkärin Leif Lindbergin mukaan puhuminen on tärkeä parannuskeino sekä masennukseen että uupumukseen.
7 vinkkiä parempaan ergonomiaan ‒ Pidä huoli asennosta myös liikkuvassa työssä
Repulla, hyvillä kengillä ja asennon vaihtelulla voit pitää kroppasi kunnossa myös työpaikan ulkopuolella.

OP sosiaalisessa mediassa