Scio me nihil scire

Kun osakemarkkinat laskevat, ihmisen ensimmäinen reaktio on tehdä jotain. Mitä tahansa. Omaisuus on pelissä ja vähintään vaakalaudalla.

Tähän aikaan vuodesta käymme varainhoidossa paljon keskusteluja osakkeiden kalleudesta sekä oikea-aikaisesta kaupankäynnistä. Puoli vuotta jatkunut nousu ja merentakaiset twiitit ovat tuoneet puheisiimme uusia ja virkistäviä näkökulmia. Jos olet kuten allekirjoittanut ja suosit tehokata viestintää, ohessa koko teksti tiivistettynä 140 merkkiin: vaikka oikea-aikainen osakesijoittaminen on ajatuksena kultaa, se on todellisuudessa alkemiaan verrattavissa olevaa mystiikkaa.

Ja sitten pidemmät perustelut.

Tieto ei lisää itsevarmuuttani, kun puhutaan osakesijoittamisesta ja toiminta-ohjeista laskukauden varalle. Rehellisesti sanottuna minulla ei ole aavistustakaan mihin suuntaan markkinat matkaavat tänä vuonna. Jos sijoitamme tulevaisuuteen ja salkkusi on hajautettu, ei kannata huomisesta huolta kantaa. Huominen pitää kyllä huolen itsestään.

Helsingin pörssi voi nousta tai laskea kymmenen prosenttia ensi viikolla. Mikäli jälkimmäinen tapahtuu, en usko että vajoamme taantumaan. Uskomisen sijaan tiedän, ettet sinä tai kokonainen armeija ekonomisteja osaa tarkasti ennustaa loppuvuoden talouslukuja. Ja koska osakkeet eivät aina korreloi talouskasvun kanssa, mitä me tällä tiedolla lopulta tekisimme?

Huomisesta puheenollen. Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana USA:n osakemarkkinat (S&P 500) ovat laskeneet päivätasolla sata kertaa yli kolme ja 25 kertaa yli viisi prosenttia. Joskus laskua seuraa käänne seuraavana päivänä, joskus kuukausien päästä. Donald J Trumpin sanoin "kukaan ei tiennyt kuinka vaikeaa tämä on " ja siksi osakemarkkinoista voidaan varmuudella todeta vain kaksi asiaa:

1) Laskua seuraava nousu on ollut aina edellistä voimakkaampi.

2) Jos odottelet varmoja merkkejä, olet luultavasti menettänyt suurimmat nousut.

Mikäli pohdit osakkeiden myymistä tulevana maanantaina, pohdi myös seuraavaa ajatusta. Mikäli maailman lahjakkaimmat ekonomistit eivät osaa ennustaa yksittäistä osakemarkkinoiden käännettä, onnistuisitko sinä (tai minä) tekemään sen kaksi kertaa peräkkäin?

Tulevaisuuden osakesijoittajana olet jo voittanut pelin.

Kirjoittaja: Matti Halttunen, sijoitusjohtaja, OP Keski-Suomi

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa