Mukavat päätökset ovat helppoja

Onko sinun vaikea valita ja tehdä päätöstä tarjolla olevista vaihtoehdoista esimerkiksi kaupassa? Jos lisäämme vaikeusastetta siten, että sinun olisi ensin luovuttava jostain, jotta voisit mahdollisesti saada itsellesi jotain enemmän tulevaisuudessa? Tai sinun olisi peräti luovuttava itse jostain kokonaisuuden tai yhteisön hyväksi, jotta muut voisivat saada enemmän? Maksettava esimerkiksi enemmän veroja tai asuntolainan marginaalia. Ihmisten päätöksenteko on yksi ongelmanratkaisun osa-alue ja valitsemista erilaisten vaihtoehtojen välillä. Hyvin usein toimimme päätöshetkessä tunteen ohjaamina.

Taloustieteissä päätöksentekoa voidaan tarkastella aikajohdonmukaisuutena ja siihen liittyvänä itsekontrollin ongelmana. Ilmiö tulee esille esimerkiksi mahdollisuudessa vaurastua pitkäaikaisen säästämisen avulla. Vaurastuakseen henkilön tulisi rajoittaa tai vähentää nykyistä kulutustasoaan, jotta voisi optimoida pitkän aikavälin taloudellisen tilanteensa. Näin toimiessaan henkilön tulisi tehdä myös epämiellyttäviä päätöksiä. Hyvin usein me emme toimi näin, vaan haluamme heti parhaan hyödyn itsellemme.

Ihmiset johtavat yrityksiä sekä julkisia organisaatioita. Tästä syystä edellä mainitut aikajohdonmukaisuuteen, itsekontrolliin sekä tunnetilaan liittyvät elementit vaikuttavat myös organisaatiossa tehtävään päätöksentekoon. Tälläkin hetkellä epämiellyttäviä ja mahdollisesti negatiivista palautetta yleisönosastokirjoituksissa saavia päätöksiä saatetaan jättää tekemättä. Tai niitä lykätään pidemmän aikavälin hyödyn kustannuksella. Eletään toivossa, että aika, tuleva kasvu tai jokin muu hoitaa ja korjaa ongelmat.

Robotiikka ja automatisointi tulevat koskettamaan meitä kaikkia tavalla tai toisella. Olisiko tulevaisuudessa yrityksen tai kunnan asiakkaiden, asukkaiden, omistajien ja henkilöstön edun mukaista, että toimintaa koskevat päätökset tekisikin robotti, joka kaikissa päätöksissään optimoisi jatkuvasti koko organisaation ja sen sidosryhmien pitkän aikavälin edun? Se ei jättäisi päätöstä tekemättä, välttelisi mahdollisia lyhyen aikavälin tunnereaktioita tai jäisi odottamaan asioiden kriisiytymistä. Tilannetta, jolloin päätöksiä on aivan pakko tehdä ilman vaihtoehtoja. Vai onko tunnetila juuri se puhtaasti rationaalista päätöksentekoa sotkeva elementti, jossa ainakin jonkin aikaa olemme robotteja laadukkaampia ja kriiseihin ajautuminen sekä virheet ovat mahdollisuuksia uuden oppimiseen?

Kirjoittaja: Pasi Sorri, toimitusjohtaja, OP Keski-Suomi

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa

Pasi Sorri

Tuoreimmat
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Korporaatiosta yrittäjäksi – Kokeneesta yhtiökumppanista ollut suuri apu
Suunnittelutoimisto Tikka & Talvenheimon luova johtaja Miikka Tikka päätyi yrittäjäksi yli kymmenen vuoden mediatalouran jälkeen.
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Sijoittaja, nämä asiat sinun kannattaa lukea osavuosikatsauksesta
Pörssiyhtiöiden osavuosikatsaukset tarjoavat parhaan tiedon yksittäisen yrityksen asioista. OPn osaketutkimusjohtaja Henri Parkkinen kertoo, mitkä tiedot ovat alkaneella tuloskaudella erityisen...
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Yhteiskäyttöautolla minne vaan, milloin vaan
Mitä tehdä kun bussi kaasuttaa etuajassa pysäkiltä tai sateinen pyörämatka töihin ei houkuta? Tienvarresta voi napata yhteiskäyttöauton, joka tuo joustavuutta liikkumiseen.
Sinilevää on nyt poikkeuksellisen runsaasti – myös pesu- ja löylyvedestä voi sairastua
Sinilevää on nyt poikkeuksellisen runsaasti – myös pesu- ja löylyvedestä voi sairastua
Lähes koko Suomenlahti on sinilevän peitossa, ja levää on paljon myös järvissä. Jos vesi on vihreää, uimaan ei pitäisi mennä – myös sinileväinen löylyvesi voi aiheuttaa hengitysoireita.

OP sosiaalisessa mediassa