Mikä ihmeen MiFID II?

Mediassa on käsitelty viime aikoina paljon pankki- ja rahoitusalan regulaatiota. Termit MiFID II ja LEI ovat olleet toistuvasti esillä, mutta onko kaikilla sijoitusasiakkailla tieto, mitä nämä kirjainlyhenteet tarkoittavat?

MiFID on lyhenne direktiivin nimestä Markets in Financial Instruments Directive. Direktiivi on osa EU:n rahoituspalveluiden toimintasuunnitelmaa, jonka tavoitteena on kehittää rahoituspalveluiden sisämarkkinoita. Tavoitteena on parantaa sijoittajien suojaa ja luottamusta markkinoihin. 1.1.2018 voimaan astuva MiFID II laajentaa aiemman sääntelyn vaatimuksia, korjaa sen virheitä ja tuo paljon uusia vastuita sekä rajoituksia alan toimijoille.

OP Ryhmän tavoitteena on, että asiakkaamme saa sijoituspalvelua helposti, turvallisesti ja ymmärrettävästi. Asiakkaan näkökulmasta tämä tarkoittaa jatkossa entistä sujuvampaa asiointia. MiFID II -hankkeen myötä olemme kehittäneet raportointia, työvälineitä ja sopimusmalleja, jotta pystymme tarjoamaan entistä paremman asiakaskokemuksen, informatiivisemman seurannan sijoituskohteiden kuluista ja kehityksestä sekä tarjoamaan sijoituspalvelut yhden sopimuksen alla.

Samalla olemme kehittäneet prosessejamme niin, että ne täyttävät tulevan regulaation tiukentuvat vaatimukset. Pankin näkökulmasta tämä on tarkoittanut merkittäviä investointeja järjestelmäkehitykseen, sisäisiin prosesseihin, raportointiin sekä henkilöstön koulutukseen. Regulaation myötä asiakkaan tuntemiseen liittyvät vaateet ovat myös tiukentuneet. Aika-ajoin saammekin palautetta siitä, että pankki kyselee liikaa yksityiskohtaisia asioita, jotka eivät liity suoraan asiakkaan pankkiasiointiin. Asiakkaan tuntemiseen liittyvät kriteerit säätävät kuitenkin viranomaiset ja pankin on nämä velvoitteet täytettävä.

Mikäli yrityksesi tekee arvopaperikauppaa, nyt on oikea hetki hankkia LEI-tunnus. LEI (Legal Entity Identifier) on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen. Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU-lainsäädäntöön. Yritys- ja yhteisöasiakas hankkii maksullisen tunnuksen itse Patentti- ja rekisterihallituksesta ja ilman tunnusta arvopaperikauppa lakkaa vuoden vaihteeseen. Jos tarvitset neuvoja tunnuksen hakemiseen, niin me autamme Sinua mielihyvin.

Kirjoittaja: Juhana Jacksén, pankinjohtaja, OP Keski-Suomi

Juhana Jacksén

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa