Käskekää heidän syödä kakkuja

Näin sanoi Ranskan kuningatar Marie-Therese vuonna 1683 ihmisille, joilla ei ollut varaa leipään. Lähes kymmenen miljoonaa ihmistä kuolee nälkään ja aliravitsemukseen joka vuosi. Tällä hetkellä maailmassa on 72 miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun. Vuonna 2016 Suomessa tehtiin lastensuojeluilmoitus 70 000 lapsesta ja 110 000 lasta kuului 2015 pienituloiseen perheeseen, joka tarkoittaa karsimista harrastuksista ja jopa ruoasta.

Olen viimeisen kahden vuoden aikana miettinyt tasa-arvoa, epäoikeudenmukaisuutta sekä yhteisöllistä vastuuta. Oma mielenkiintoni on vienyt minut maailmalle rauhanturvaajaksi kahteen otteeseen. Olen nähnyt lasten kulkevan paljain jaloin ja keräävän polttopuita keskellä talvea. Olen nähnyt lapsia isovanhempiensa seurassa jonottavan pakolaisleirille. Olen nähnyt enemmän kurjuutta ja epätasa-arvoa kuin ehkä olisin halunnutkaan. Toisaalta nämä kokemukset nousevat aika ajoin esiin muistini syövereistä ja herättävät minut tarkastelemaan omaa toimintaani.

Toisilla on kaikkea ja toisilla ei mitään. Ei näkemilleni ihmisille ole ongelma väärän merkkiset farkut tai katkeileva verkkoyhteys. Ei heille ole ongelma liian pieni televisio. Ei heille ole ongelma autosta puut-tuva adaptiivinen vakionopeudensäädin. Eikä heille ole ongelma liian alhainen tuotto kertyneelle varallisuudelle tai liian suuret kulut sijoitustoiminnassa. Heidän haasteensa on hengissä pysyminen. Samaan aikaan istun itse konttorilla ja käyn keskusteluja siitä, kuinka voisimme kerryttää jo ennestään huomattavaa varallisuutta. Se saa minut miettimään mikä on tarpeeksi sitä, mitä ei aidosti tarvitse?

Kolikolla on aina kaksi puolta ja onneksi työni ei ole pelkästään sijoitustoimintaa. Työni on auttaa yksityishenkilöitä ja yrityksiä vaurastumaan sekä menestymään. Tässä onnistuminen on yhteiskunnalle hyväksi, sillä ihmisten ja yritysten menestyminen luo ympärilleen lisää työtä. Työ puolestaan luo uusia mahdollisuuksia ja mahdollisuudet tarjoavat toiveita ja haaveita, jotka kääntyvät unelmiksi. Unelmilla on aina mahdollisuus toteutua.

Meidän ei tule kadehtia niitä jotka menestyvät, vaan meidän tulee kannustaa ja auttaa heitä siinä. Samalla meidän, joilla on mahdollisuus, tulee myös kantaa ihmisinä, yrityksinä sekä yhteisöinä vastuuta heistä, jotka apua tarvitsevat.

OPn Vastuullisuusohjelma, Vastuullisuudesta positiivista muutosvoimaa, kiteytyy neljään teemaan: edistämme kestävää taloutta, tuemme alueellista elinvoimaisuutta, toimimme ihmisläheisesti ja osallis-taen ja edistämme terveyttä, turvallisuutta ja hyvinvointia.

Kun seuraavan kerran hermostut tai turhaudut, mieti onko se oikeasti sen arvoista.

Kirjoittaja: Harri Teittinen, yksityispankkiiri, OP Keski-Suomi

Lue ja tutustu myös OPn Vastuullisuusohjelma

OP Private Keski-Suomi

OP Keski-Suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset op.mediassa.

Harri Teittinen

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa