Kahdeksas ihme

Tämä teksti on kunnianosoitus aikamme suurimmalle matemaattiselle keksinnölle. Ilmiölle, jonka ansiosta kuka tahansa tulotasosta riippumatta voi olla taloudellisesti itsenäinen.

Ryhtyisinkö varakkaaksi?

Jos ihmiset ymmärtäisivät korkoa korolle ilmiön mittasuhteet, tätä tekstiä ei tarvitsisi lukea tai kirjoittaa. Jos vanhemmat ymmärtäisivät korkoa korolle ilmiön mahdollisuudet, moni lapsi olisi tulevaisuudessa miljonääri. Sijoittamalla lapsilisät osakkeisiin 17 vuoden ajan, on osakepääoma ennen eläkkeelle siirtymistä suurella todennäköisyydellä miljoona euroa.

Perusongelma vaurastumisessa ei ole säästämiskeskustelun määrä tai laatu. Ongelma syntyy säästämisen tarpeen tunnistamisesta ja merkityksestä. Olemme kyvyttömiä vastaanottamaan sinänsä kiinnostavaa viestiä, jos säästämisen ensimmäinen mielleyhtymä vaappuu jossain Roope Ankan ja Kroisos Pennosen välimaastossa. Puhumme pennien venyttämisestä sen sijaan, että keskittyisimme elämän rikastuttamiseen. Kun säästämisen taustalla oleva ajatus muuttuu arjen kituuttamisesta haluun elää kokemuksellisesti rikas elämä, pitäisikö myös säästämiskeskustelun sävyä muuttaa pari piirua kohti todellisuutta?

”Jos voisit saada lähitulevaisuudessa 10 000 euroa eikä sinun tarvitsisi luopua mistään, tarttuisitko tilaisuuteen?” on mielestäni parempi keskustelunavaus kuin ”Haluaisitko säästää 50 euroa kuussa pankin rahastoon?”

Palkka ei takaa vaurautta

Albert Einstein kuvasi säästämisen kerrannaisvaikutusta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Erityisesti matala- ja keskituloisten olisi järjenvastaista olla hyödyntämättä korkoa korolle ilmiön järisyttävää vaikutusta omaan ja läheisten talouteen. Tätä kutsutaan säästämiseksi.

Minulla on suuri kunnia toimia tänään kastettavan pienen prinsessan kummina ja hän on pienestä iästään huolimatta insipiroinut minua valtavasti tämän tekstin kanssa. Laskin huvikseni mitä tapahtuisi, jos vanhemmat säästäisivät puolet lapsilisästä 17 vuoden ajan ja luovuttaisivat varat 20-vuotiaalle nuorelle aikuiselle - noin 23 000 euroa.

Koska arki on kiireistä ja elämä kallista, ohessa varma vinkki onnelliseen tulevaisuuteen: säästä säännöllisesti, mutta aloita niin pienellä summalla, että sanominenkin hävettää. Lopeta pihistely ja ryhdy reilusti varakkaaksi. Se on elämäsi tärkeimpiä, vaikeimpia ja kannattavimpia päätöksiä, joka pitää vain aloittaa.

Syy, miksi sinulla on tällä hetkellä 10 000 euroa vähemmän, johtuu siitä, että vuodesta 2011 alkaen et ole sijoittanut kolmea euroa päivässä. Arkipäiväinen päätös sisältää yleensä kaikkein dramaattisimman lopputuleman. Kerro tämä viidellä ja pohdi asiaa yön yli.

Kirjoittaja: Matti Halttunen, sijoitusjohtaja, OP Keski-Suomi

Matti Halttunen

Tuoreimmat
Totta vai tarua? 8 väitettä kyberturvallisuudesta
CGI:n kyberturvallisuuskonsultti Jyrki Huhta katkoo vääriltä tietoturvauskomuksilta siivet.
Kim Heiniö: Trendien mukana täytyy kehittyä jatkuvasti
Ravintoloitsija Kim Heiniö jakaa videolla vinkkinsä, miten pysyä mukana ravintola-alan trendeissä.
Kuinka kasvattaa lapsesta fiksu rahankäyttäjä?
Käteisen käyttö vähenee ja digitaalinen raha on tätä päivää myös yhä nuoremmille lapsille. Viimeistään siinä vaiheessa kun lapselle hankitaan oma maksukortti onkin hyvä opettaa lapselle...
Tarinoita ja tahtoihmisiä
Satavuotiasta Suomea juhlittiin ansaitusti viime vuonna. Tänään juhlitaan keskisuomalaista yrittäjyyttä, kun perinteinen maakunnallinen Yrittäjäjuhla kokoaa yrittäjät ja sidosryhmät Jyväskylän...

OP sosiaalisessa mediassa