OPn suora enemmistövaali on kiinnostava

Osuuspankin edustajiston vaaleissa halutaan vaalitavan valinnalla erottautua perinteisistä listavaaleista. Suora enemmistövaali tekee vaalista selkeän. Eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi.

Edustajiston vaaleissa valitaan 50 jäsentä neljän vuoden toimikaudeksi OP Keski-Pohjanmaan edustajistoon. Vaalitapana on suora enemmistövaali ja äänestysalueita on yksi. Kuka tahansa pankin omistaja-asiakkaista voi siis äänestää ketä tahansa 99:stä ehdokkaasta.

 Edustajiston vaalien ehdokkaisiin voi tutustua vaalisivustolla vaikkapa vaalikoneen avulla.

Suora enemmistövaali on selkeä

– Suora enemmistövaali tekee vaalista selkeän, eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi. Vaalitavan valinnalla osuuspankki haluaa painottaa omistaja-asiakkaiden suoria vaikuttamismahdollisuuksia, linjaa pankin toimitusjohtaja Kimmo Peuranto.

– Vaalien yhteydessä nousee silloin tällöin keskustelun teemaksi äänten keskittäminen. Suorassa enemmistövaalissa tällä keskittämisellä ja toisaalta tasaisella jakautumisella on oikeasti seurannaisvaikutuksia.

– Koska OP Keski-Pohjanmaan vaalissa on kaikille yhteinen vaalialue, äänten alueellisella tai konttorikohtaisella määrällä ja jakautumisella saatetaan tavoitteellisesti pyrkiä vaikuttamaan omien ehdokkaiden läpimenoon. Monille omistaja-asiakkaille oman edustajan tukeminen on tärkeää. Omistaja-asiakkaat voivat itsenäisesti määritellä perustelunsa äänten keskittämiselle, täsmentää Kimmo Peuranto.

– Uskon, että tällainen vaalitapa antaa paremmat edellytykset edustavuuden toteutumiselle. Tämä tukee myös valittujen edustajien näkökulmasta vastuunkantoa.

Suhteellisessa vaalitavassa niin sanotuilla ääniharavilla on oma merkityksensä. Ääniharavat voivat listavaaleissa vetää mukanaan omalta ehdokaslistaltaan useamman ehdokkaan läpi. Poliittisissa vaaleissa näitä asioita laskelmoidaan eri tavoin. Osuuspankin vaaleissa halutaan vaalitavan valinnalla erottautua perinteisistä listavaaleista.

Omistaja-asiakkaalla aito vaikuttamismahdollisuus

– Uskon myös, että valitulla vaalitavalla on vaikutusta äänestysaktiivisuuteen. Korkea äänestysprosentti on aina hyvä lähtökohta ja valtuutus edustajille asioiden hoitamiseen. Hyvä äänestysprosentti viestii myös demokraattisten toimintatapojen kannatusta, toteaa Kimmo Peuranto.

Edustajiston vaaleissa äänestysaika on 6.-19.11. ja äänestäminen käy kätevästi verkkopalvelutunnuksilla osoitteessa www.op.fi/edustajistonvaalit. Jos käytössäsi ei ole verkkotunnuksia, saat äänestyslipukkeen postitse.

Yläkuva:

– Käytäthän äänioikeuttasi ja annat äänesi kuulua, kannustavat myyntijohtaja Henna Hälvä ja rahoitusneuvoja Terhi Marttila.

Tuoreimmat
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Paras päivä aloittaa sijoittaminen on tänään – laadi sijoittajaprofiilisi nyt verkossa
Oletko sijoittaja tai kiinnostunut sijoittamisesta? Täytä oma sijoittajaprofiilisi op.fi:ssä. Sijoittajaprofiilin avulla selvitämme, millainen sijoittaja olet ja voimme tarjota juuri sinulle...
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Saippuakauppiaaksi alakoulussa? Pikkuyrittäjät-ohjelma opettaa taloustaitoja koululaisille
Yrittäjyyskurssit opettavat lapsille ja nuorille paitsi yritteliäisyyttä myös talouden hallintaa ja rahan arvoa.
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Näin tunnistat sydänkohtauksen – lievät oireet sekoittuvat joskus närästykseen
Tiedätkö mistä oireista tunnistat sydänkohtauksen? Sydäninfarktin sattuessa jokainen minuutti on arvokas – näin toimit oikein.
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Henkka Hyppönen: "Muutos vaatii itsensä kuuntelua ja emotionaalista hyppyä"
Muutoksen aikaansaaminen vaatii paitsi itsensä kuuntelua, myös ajatusten jakamista muiden kanssa.

OP sosiaalisessa mediassa