OPn suora enemmistövaali on kiinnostava

Osuuspankin edustajiston vaaleissa halutaan vaalitavan valinnalla erottautua perinteisistä listavaaleista. Suora enemmistövaali tekee vaalista selkeän. Eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi.

Edustajiston vaaleissa valitaan 50 jäsentä neljän vuoden toimikaudeksi OP Keski-Pohjanmaan edustajistoon. Vaalitapana on suora enemmistövaali ja äänestysalueita on yksi. Kuka tahansa pankin omistaja-asiakkaista voi siis äänestää ketä tahansa 99:stä ehdokkaasta.

 Edustajiston vaalien ehdokkaisiin voi tutustua vaalisivustolla vaikkapa vaalikoneen avulla.

Suora enemmistövaali on selkeä

– Suora enemmistövaali tekee vaalista selkeän, eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi. Vaalitavan valinnalla osuuspankki haluaa painottaa omistaja-asiakkaiden suoria vaikuttamismahdollisuuksia, linjaa pankin toimitusjohtaja Kimmo Peuranto.

– Vaalien yhteydessä nousee silloin tällöin keskustelun teemaksi äänten keskittäminen. Suorassa enemmistövaalissa tällä keskittämisellä ja toisaalta tasaisella jakautumisella on oikeasti seurannaisvaikutuksia.

– Koska OP Keski-Pohjanmaan vaalissa on kaikille yhteinen vaalialue, äänten alueellisella tai konttorikohtaisella määrällä ja jakautumisella saatetaan tavoitteellisesti pyrkiä vaikuttamaan omien ehdokkaiden läpimenoon. Monille omistaja-asiakkaille oman edustajan tukeminen on tärkeää. Omistaja-asiakkaat voivat itsenäisesti määritellä perustelunsa äänten keskittämiselle, täsmentää Kimmo Peuranto.

– Uskon, että tällainen vaalitapa antaa paremmat edellytykset edustavuuden toteutumiselle. Tämä tukee myös valittujen edustajien näkökulmasta vastuunkantoa.

Suhteellisessa vaalitavassa niin sanotuilla ääniharavilla on oma merkityksensä. Ääniharavat voivat listavaaleissa vetää mukanaan omalta ehdokaslistaltaan useamman ehdokkaan läpi. Poliittisissa vaaleissa näitä asioita laskelmoidaan eri tavoin. Osuuspankin vaaleissa halutaan vaalitavan valinnalla erottautua perinteisistä listavaaleista.

Omistaja-asiakkaalla aito vaikuttamismahdollisuus

– Uskon myös, että valitulla vaalitavalla on vaikutusta äänestysaktiivisuuteen. Korkea äänestysprosentti on aina hyvä lähtökohta ja valtuutus edustajille asioiden hoitamiseen. Hyvä äänestysprosentti viestii myös demokraattisten toimintatapojen kannatusta, toteaa Kimmo Peuranto.

Edustajiston vaaleissa äänestysaika on 6.-19.11. ja äänestäminen käy kätevästi verkkopalvelutunnuksilla osoitteessa www.op.fi/edustajistonvaalit. Jos käytössäsi ei ole verkkotunnuksia, saat äänestyslipukkeen postitse.

Yläkuva:

– Käytäthän äänioikeuttasi ja annat äänesi kuulua, kannustavat myyntijohtaja Henna Hälvä ja rahoitusneuvoja Terhi Marttila.

Tuoreimmat
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Yrittäjä, muista höllentää tahtia: lue työterveyspsykologin ohjeet lomailuun
Lomailu on hyvinvoinnin ja työssä jaksamisen kannalta tärkeää kaikille. Jos pitkän kesäloman pitäminen tuntuu mahdottomalta, jo lyhyet lomapätkät ja töiden jaksottaminen tuovat kaivattua palautumista.
Unelmana lehmät
Unelmana lehmät
Tällä viikolla yksi isoista unelmistani toteutuu, kun emolehmät saapuvat tilallemme. Vajaa kymmenen vuotta sitten siat lähtivät ja tilamme muuttui kasvinviljelytilaksi. Silloin vanhat sikalat...
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kotoa pois muuttava nuori: ota haltuusi oman talouden selviytymispakkaus
Kuinka monta pankkikorttia tarvitsen? Perustaisinko tyttö- tai poikaystävän kanssa yhteisen tilin? Onko kotivakuutus pakollinen? Millainen matkavakuutus on hyvä? Ota haltuusi tämä tietopaketti...
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Älä heitä tölkkejä luontoon – Vahingot voivat olla tuhoisat
Pellolle heitetty metallitölkki on naudoille hengenvaarallinen uhka. Nuoren Macy-lehmän kohtalo on vältettävissä viemällä roskat niille kuuluviin paikkoihin.

OP sosiaalisessa mediassa