OPn suora enemmistövaali on kiinnostava

Osuuspankin edustajiston vaaleissa halutaan vaalitavan valinnalla erottautua perinteisistä listavaaleista. Suora enemmistövaali tekee vaalista selkeän. Eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi.

Edustajiston vaaleissa valitaan 50 jäsentä neljän vuoden toimikaudeksi OP Keski-Pohjanmaan edustajistoon. Vaalitapana on suora enemmistövaali ja äänestysalueita on yksi. Kuka tahansa pankin omistaja-asiakkaista voi siis äänestää ketä tahansa 99:stä ehdokkaasta.

 Edustajiston vaalien ehdokkaisiin voi tutustua vaalisivustolla vaikkapa vaalikoneen avulla.

Suora enemmistövaali on selkeä

– Suora enemmistövaali tekee vaalista selkeän, eniten ääniä saaneet ehdokkaat valitaan edustajiston jäseniksi. Vaalitavan valinnalla osuuspankki haluaa painottaa omistaja-asiakkaiden suoria vaikuttamismahdollisuuksia, linjaa pankin toimitusjohtaja Kimmo Peuranto.

– Vaalien yhteydessä nousee silloin tällöin keskustelun teemaksi äänten keskittäminen. Suorassa enemmistövaalissa tällä keskittämisellä ja toisaalta tasaisella jakautumisella on oikeasti seurannaisvaikutuksia.

– Koska OP Keski-Pohjanmaan vaalissa on kaikille yhteinen vaalialue, äänten alueellisella tai konttorikohtaisella määrällä ja jakautumisella saatetaan tavoitteellisesti pyrkiä vaikuttamaan omien ehdokkaiden läpimenoon. Monille omistaja-asiakkaille oman edustajan tukeminen on tärkeää. Omistaja-asiakkaat voivat itsenäisesti määritellä perustelunsa äänten keskittämiselle, täsmentää Kimmo Peuranto.

– Uskon, että tällainen vaalitapa antaa paremmat edellytykset edustavuuden toteutumiselle. Tämä tukee myös valittujen edustajien näkökulmasta vastuunkantoa.

Suhteellisessa vaalitavassa niin sanotuilla ääniharavilla on oma merkityksensä. Ääniharavat voivat listavaaleissa vetää mukanaan omalta ehdokaslistaltaan useamman ehdokkaan läpi. Poliittisissa vaaleissa näitä asioita laskelmoidaan eri tavoin. Osuuspankin vaaleissa halutaan vaalitavan valinnalla erottautua perinteisistä listavaaleista.

Omistaja-asiakkaalla aito vaikuttamismahdollisuus

– Uskon myös, että valitulla vaalitavalla on vaikutusta äänestysaktiivisuuteen. Korkea äänestysprosentti on aina hyvä lähtökohta ja valtuutus edustajille asioiden hoitamiseen. Hyvä äänestysprosentti viestii myös demokraattisten toimintatapojen kannatusta, toteaa Kimmo Peuranto.

Edustajiston vaaleissa äänestysaika on 6.-19.11. ja äänestäminen käy kätevästi verkkopalvelutunnuksilla osoitteessa www.op.fi/edustajistonvaalit. Jos käytössäsi ei ole verkkotunnuksia, saat äänestyslipukkeen postitse.

Yläkuva:

– Käytäthän äänioikeuttasi ja annat äänesi kuulua, kannustavat myyntijohtaja Henna Hälvä ja rahoitusneuvoja Terhi Marttila.

Tuoreimmat
Iso ketju jäi toiseksi ‒ franchaising-yrittäjyys vaihtui omaan myymälään
Kymmenen vuotta Musti ja Mirri -ketjussa franchising-yrittäjänä vakuutti Maarit Karhu-Teiskosen siitä, että yrittäjyys on hänen juttunsa. Lopulta hänestä tuli kuitenkin yksityisyrittäjä.
Mitä pakkaat jääkiekon nuorten MM-kisoihin mukaan, Miro Heiskanen?
Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2017-6.1.2018 Yhdysvaltojen Buffalossa. Nuoret Leijonat starttasivat MM-leirityksen Vallilassa OPn tiloissa 15.12. Yksi joukkueen jäsenistä on Miro...
Miten saada rahaa?
Google listasi juuri trendaavimmat hakunsa vuodelta 2017. Henkilökategoriassa voiton vei edesmennyt presidentti Mauno Koivisto, mutta kiinnostavimmat asiat löytyivät hakukoneelta kysytyistä...
Korkoa korolle -ilmiö: tunnetko jo automaatin, joka moninkertaistaa säästösi?
Oletpa kaksi-, kolme- tai nelikymppinen, ehdit vielä kartuttaa muhkean säästöpotin, kun annat korkoa korolle -ilmiön tehdä työn. Asiantuntija kertoo, miten onnistut.

OP sosiaalisessa mediassa