Vakuutuksen piikkiin(kö?)

Kotisi on linnasi, asuitpa sitten vuokralla tai omistusasunnossa. Sinne kertyvät elämän varrelta muistot ja tärkeät tavarat. Mutta tiedätkö, mitä kotivakuutuksellasi oikeastaan turvataan?

Kun muutin ensimmäistä kertaa omilleni, olisin kaivannut vähän selvennystä asiaan. Siispä:

Se, mitä vakuutuksesi piiriin kuuluu, riippuu siitä, millaisessa kodissa asut ja mitä turvia vakuutukseesi sisällytät. Esimerkiksi kerros- tai rivitaloasunnon Omakoti-vakuutus turvaa kodin tavaroita ja huoneen osia, kun taas omakotitalon vakuutuksen piiriin kuuluu myös maaperä ja esimerkiksi piha-alueella oleva kaivo ja maakellari.

Silloin, kun asut vuokralla, taloyhtiöllä tai vuokranantajalla on mitä todennäköisimmin vakuutus asunnolle. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sinun omaisuutesi olisi vakuutettu, vaan vuokralaisen tulisi aina ottaa asunnolle oma kotivakuutus. Olet vuokralaisena vastuussa paitsi tavaroistasi, myös kotisi pinnoista. Omistusasunto taas on – no, omaisuuttasi, joten luonnollisesti ilman vakuutusta vahingon sattuessa kaikki korvausmenot ovat sinun vastuullasi.

Alla on muutama esimerkki arjen haavereista, joissa vakuutus voi olla avuksi:

  1. Imuroidessasi tyrkkäät läppärin lattialle ja se pimenee lopullisesti putoamisen myötä.
  2. Kaverisi ihailee uutta kitaraasi ja haluaa hieman kokeilla sitä - mutta onnistuu hajottamaan sen.
  3. Koirasi käyskentelee ympäri asuntoa tylsyyksissään ja tönäisee vahingossa televisiosi lattialle ja se rikkoutuu.
  4. Kynttilä sytyttää kodissasi tulipalon.
  5. Myrskytuuli kaataa omistusasuntosi katon päälle puun ja katto rikkoutuu.
  6. Pihallasi nököttävä upouusi polkupyörä varastetaan.
  7. Rakennuksen kiinteä putkisto tai siihen liitetty kodinkone rikkoontuu ja aiheuttaa vesivahingon.
  8. Päätät laittaa kotisi järjestystä uusiksi ja kaveri tulee auttamaan sinua. Siirtäessään televisiotasi, hän vahingossa pudottaa sen lattialle.

Kuten aiemmin mainittu, se mitä vakuutus korvaa riippuu siitä, mitä turvia siihen sisällyttää. Vakuutuksen saa ostettua helposti esimerkiksi op.fi:stä, mutta jos toivot henkilökohtaista palvelua, vakuutusasiantuntijan kanssa voit käydä läpi tarkemmin, miten elämäsi on parhaiten turvattu. Toivottavaa on tietenkin, ettei edellä mainituista skenaarioista mikään tapahdu, mutta mistä sitä koskaan voi tietää?

Tuoreimmat
Onko sinullakin luottokortti tapissa? Mikä avuksi
Luottokortti on erinomainen tapa tasapainottaa taloutta silloin kun joustolle on tarvetta. Se johtaa kuitenkin helposti kierteeseen, josta on hankalaa päästä irti.
OP Talousilta 2018 Oulussa: Oulun seudun tulevaisuus näyttää valoisalta
Oulussa järjestetään maaliskuussa korkeatasoinen talousilta. Luvassa on valtakunnallisten ja paikallisten talousvaikuttajien puheenvuoroja kasvusta ja kehittymisestä sekä yhteistyön ja uudistumisen...
Jaana Komscha-Härkönen: "Uuden palvelun markkinat kannattaa kartoittaa"
Jaana Komcha-Härkösen yritys Hobby Agency tuo taidetoimintaa työyhteisöihin. Idea oli Suomessa uusi, mutta yrityksen palvelulla on ollut kysyntää.
Lomaletka lähtee kohti Lappia – näin matkaat turvallisesti
Talvilomaviikon koittaessa moni autoilija kääntää autonsa keulan kohti pohjoista. Lapin pelastuslaitoksen Ari Soppela antaa vinkit turvalliseen matkustukseen tien päällä.

OP sosiaalisessa mediassa