Tarinoita Kesäduunista osa 3: Kun nuori ja ikäihminen kohtaavat

Ylämaan Kosenkotiyhdistys oli kolmatta vuotta mukana Kesäduuni-hankkeessa ja palkkasi kuluneen kesän aikana neljä nuorta vanhuspalveluiden ja kiinteistöhuollon tehtäviin.

15-vuotiaan Iida Kauvon mielestä ensimmäinen kesätyö täytti kaikki odotukset ja toiveet.

– Kosenkoti on aivan mahtava paikka, ihana työyhteisö, jossa työtehtäviin ohjeistettiin hyvin ja tarkasti. Tietysti myös vanhukset ovat ihania, tykkäsin työstä tosi paljon.

Iida kuuli Kesäduuni-kampanjasta tuttavien kautta ja haki nimenomaan Kosenkotiyhdistykselle. Vaikka hänellä ei ollut aiempaa kokemusta vanhuspalveluista, ala oli jo jokseenkin tuttu äidin kautta, joka työskentelee muistisairaiden kanssa.

– Pääsin itsekin tänä syksynä opiskelemaan lähihoitajaksi. Kesäduunista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, kun pääsi nyt jo näkemään, millaista se työ oikeasti on. Minuun luotettiin työtehtävien suhteen ja lisäksi annettiin myös seurata vierestä monia juttuja.

Kesäduuni vanhusten parissa oli kaikin puolin positiivinen kokemus, jota Iida muistelee lämmöllä.

– Parasta oli työyhteisö ja se, että sain olla vanhusten seurassa. Siitä tuli todella hyvä mieli, kun he sanoivat niin sydämestä ihania asioita. Se tsemppasi ja muutenkin tuli aina hyvä fiilis, kun menin työpaikalle. Tunsin itseni tervetulleeksi.

Iida kannustaa ikätovereitaan hakemaan töitä, esimerkiksi juuri OPn Kesäduuni-hankkeen kautta.

– Ehdottomasti suosittelen kaikkia, ketkä ovat yhtään kiinnostuneita työn tekemisestä ja haluavat tienata vähän sitä omaa rahaa.

Kosenkotiyhdistyksen Eeva-Liisa Marttinen kertoo, että hanke on ollut kaiken kaikkiaan hyvä kokemus. Hänen mielestään Kesäduuni-kampanja sopii erinomaisesti juuri yhdistystoimintaan.

– En usko, että etenkään vanhustyön parissa on mitään yhdistystä, mihin nuoret eivät voisi mennä töihin.

– Meillä on täällä paljon työtehtäviä, joita nuoret voivat tehdä. He olivat jo ennestään tavattoman osaavia.

– Kiinteistöhuollon puolella olleet tekivät pihatöitä ja hoitopuolella nuoret olivat tehostetun palvelun asumisen yksikössä avustavissa tehtävissä. Siellähän on työntekijöillä kädet täynnä työtä, syöttämistä, ulkoiluttamista, laulamista, lukemista, joten puuhaa riitti.

Eeva-Liisan mukaan Kosenkodin kesäduunarien kohdalla haluttiin antaa työ sellaisille, jotka luultavimmin hyötyisivät alan työkokemuksesta jatkossakin.

– Mietitään aina sitä jatkoakin, että olisiko meillä mahdollisuus olla esimerkiksi heidän koulutuksessa osallisena, jos nuori vaikka lähtee hoitoalalle, niin harjoittelupaikkana tai työllistymispaikkana sitten myöhemmin.

Ikäihmiset nauttivat nuorten seurasta ja erityisesti Lappeenrantaan tehdyt kesäreissut ovat jääneet sekä asukkaiden että työnantajan mieleen.

– Kävimme vanhusten kanssa Lappeenrannan kauppatorilla kesäkuussa muutamaan otteeseen, nuoret pääsivät sitten avustamaan ja pitämään seuraa. Ihana tapaus oli, kun laulua harrastava kesäduunarimme Iida sai ikäihmiset innostumaan kanssaan laulamaan kahvittelun lomassa.

– Sanoimme tänä vuonna nuoria hymytytöiksi ja –pojiksi, kun he olivat aina niin hyväntuulisia, Eeva-Liisa kertoo.

Kesäduuni-kampanjan myötä OP Etelä-Karjala mahdollisti tänä kesänä 100-vuotiaan Suomen kunniaksi sadan eteläkarjalaisen nuoren kesätyön paikallisissa yhdistyksissä. Blogisarjassa tutustutaan neljään nuoreen ja heidän työnantajiinsa. Osapuolet kertovat, millainen kokemus Kesäduuni oli.

Tuoreimmat
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.
Permanent på stugan
Permanent på stugan
Paret Lyytikäinen flyttade till stugan för fjorton år sedan, Hannu Hyvärinen förbereder för närvarande sin egen flytt. En ändring av användningsändamålet för en fritidsbostad kräver samarbete med...
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Maailmantalous on ollut yhä kasvu-uralla, ja loppuvuoden kehitys näyttää vielä samansuuntaiselta. Helsingin pörssissä hajonta alkuvuoden tuloskehityksessä on ollut suurta.
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Kokki Henri Alén on joskus pienissä hankinnoissa naurettavan säästeliäs.

OP sosiaalisessa mediassa