Nettishoppailija, ole tarkkana - toimi näin jos korttitietosi varastetaan verkossa

Laura Kotisalo
Laura Kotisalo

Kesäbloggaaja OP Etelä-Karjalassa. Kirjoittelen nuorta aikuista koskettavia postauksia op.mediaan. Aurinkoista kesää!

Joku saattaa muistaa kuinka reilu vuosi sitten Yle uutisoi Hotels.comin sadan suomalaisasiakkaan joutuneen tietovarkauden uhriksi. Vastaavia tapauksia nousee otsikoihin silloin tällöin ja kyseessä on usein satojen tai tuhansien asiakkaiden tiedot. Mutta tiesitkö että yksittäistapauksiakin sattuu ja huomattavasti useammin kuin massiivisia tietovuotoja? Mitä siis tehdä, jos huomaat tililtä lähteneen outoja veloituksia? Entä miten kortin tiedot voivat joutua vääriin käsiin?

Laura Kotisalo
Laura Kotisalo

Kesäbloggaaja OP Etelä-Karjalassa. Kirjoittelen nuorta aikuista koskettavia postauksia op.mediaan. Aurinkoista kesää!

Verkossa maksaminen on nykyään monelle arkipäivää. Ostosten tekemisestä on tehty ihanan vaivatonta, mutta liian huolettomaksi ei verkko-ostoksia tehdessä pidä heittäytyä. Jos korttitiedot joutuvat vääriin käsiin saattaa luvattomia veloituksia alkaa ilmestyä tilitapahtumien joukkoon. Usein korttitietojen varastaminen tapahtuu verkon kautta tehdyn ostoksen jälkeen, esimerkiksi tilatessa saattaa sitoutua tietämättään kuukausiveloituksiin. Etenkin liian hyviltä kuulostavien tarjouksien kohdalla kannattaa olla tarkkana. Luvaton veloitus ei ehkä tapahdu heti, vaan on myös tapauksia, joissa rahaa on lähtenyt tililtä vasta vuoden päästä siitä, kun tiedot on syötetty verkkoon. Summat eivät välttämättä ole suuria, vaan alle sadan euron veloituksiakin voi olla – ja ne hukkuvat normaalien tapahtumien sekaan helposti. Toimi näin. jos huomaat luvattomia veloituksia tililläsi:

Sulje kortti

Soita välittömästi kortin sulkupalveluun 020 333 (24h/vrk). Numero kannattaa tallentaa puhelimeen, mutta se löytyy kätevästi myös OP-mobiilista. Sulkupalveluun soitettaessa ei tarvitse ilmoittaa kortin numeroa vaan pelkkä henkilötunnus riittää. Tärkeää on kuitenkin toimia viipymättä, jotta asiaa päästään selvittämään mahdollisimman pian.

Ilmoita poliisille

Kortin sulkemisen jälkeen väärinkäytöstä tulee tehdä rikosilmoitus poliisille. Ilmoituksen voi tehdä verkossa, puhelimitse tai poliisilaitoksella.

Ota yhteys pankkiin

Ole mahdollisimman pian yhteydessä myös pankkiisi oikaisupyynnön tekemiseksi. Suljetun kortin tilalle tilataan uusi kortti, joka valmistuu noin viikossa. Riippuen reklamoitavasta tapahtumasta sekä niiden määrästä, varastetun summan takaisinveloituksen käsittelyaika vaihtelee päivistä viikkoihin. Saat tiedon oman tapauksesi käsittelyajasta tilipankistasi.

Turvaa arki toisella kortilla

OPn asiakkaan on mahdollista hakea OP Visan rinnalle OP MasterCardia. Kun sinulla on kaksi korttia, toisen kortin joutuessa väliaikaisesti käyttökelvottomaksi varkauden tai vaikka katoamisen takia, kakkoskorttia voi vielä käyttää. Elämäntilanteissa, joissa korttia ehdottomasti tarvitsee, ainoan kuolettaminen voi hankaloittaa arkea huomattavasti. Esimerkiksi matkustettaessa korttia tulee käytettyä paljonkin, monet hotellit ja autovuokraamot vaativat katevarauksen maksukyvyn ja luottokelpoisuuden toteamiseksi. Kakkoskortti voi siis pelastaa lomareissun tai vaikka remontin. Tarkista uusi.op.fi, voitko hakea luottokorttia.

Mitä voit itse tehdä luvattomien veloitusten ehkäisemiseksi?

Omien tietojen joutumista vääriin käsiin voi ehkäistä pitämällä huolellisuutta yllä verkko-ostoksia tehdessä. Asioidessa kannattaa varmistaa, että maksuvaiheessa käytössä on Verified by Visa. Kyseessä on palvelu, joka tekee verkko-ostosten maksamisesta turvallista. Palvelun ollessa käytössä, siirrytään maksuvaiheessa Osuuspankin suojattuun Internet-palveluun, jossa ostos kuitataan omilla henkilökohtaisilla verkkopalvelutunnuksilla. Eli palvelua käyttäessä sekä ostaja että myyjä tunnistetaan luotettavasti ja tiedetään, että itse verkkokauppa ja laskutettava summa ovat oikeita. Näin voit hyvillä mielin jatkaa verkko-ostosten tekemistä. Muista kuitenkin myös tarkkailla tasaisin väliajoin tilitapahtumia, jotta pysyt ajan tasalla menoistasi.

Turvallista shoppailua!

OP sosiaalisessa mediassa