Yrittäjyyden sietämätön keveys

Poika naapurikadulta oli tiputtanut postilaatikkoon ilmoituksen tarjoamastaan nurmikonleikkuupalvelusta. Hän on yksi niistä monista, jotka työllistävät itse itsensä tänä kesänä ja mahdollisesti myöhemminkin - selkeästi yrittäjäainesta!

Yrittäjäksi ryhtyminen on nykyään helppoa ja yleistymässä. Moni ryhtyy sivutoimiseksi, niin sanotuksi kevytyrittäjäksi, palkkatyön tai opintojen ohella. Motiivina voi toimia esimerkiksi halu toteuttaa itseään. Mikä sen mukavampi kuin hyvä harrastus, josta saa lisätienestiä vapaa-ajalla.

Muita syitä sivutoimiseksi yrittäjäksi ryhtymiseen voisi olla vaikkapa liikeidean testaaminen päätoimista yrittäjyyttä ajatellen. Yrittäjyys voi olla myös keino työllistää itsensä kokonaan, varasuunnitelma palkkatöiden loppumisen tai vähenemisen varalta, tai vaikka mahdollisuus/velvollisuus jatkaa perheyritystä.

Palveluntarjoajia yrityksen perustamiseen, laskutukseen, kirjanpitoon ja verojen maksuun on markkinoilla useampia, esimerkiksi keväällä markkinoille tullut OP-Kevytyrittäjä, josta saa nämä kaikki yhdellä sopimuksella. Perinteiset paperityöt hoituvat sen kautta helposti, ja yrittäjä voi keskittyä omaan liiketoimintaansa. Yrityksen perustaminen on käytännössä muutaman klikkauksen takana. Ennen kuin yrityksen perustaa, kannattaa kuitenkin miettiä muutama seikka:

  • Yhtiömuoto: Ihan pienimuotoista yritystoimintaa varten toiminimi saattaa olla se kätevin yritysmuoto. Se ei vaadi alkupääomaa ja kirjanpitokin on yksinkertaista. Verotuksessa yritystoiminnan tulot lasketaan muihin ansioihin kuten palkka tai eläketuloon, ja näin ollen se nostaa veroprosenttia. Jos yritystoiminta halutaan pitää kokonaan erillään verotuksellisesti, on yhtiömuoto monesti osakeyhtiö. Toisaalta jos tekee vain satunnaisia keikkoja, ei välttämättä tarvitse perustaa tätä varten yritystä ollenkaan, kunhan muistaa ilmoittaa verottajalle sivutuloista.

  • Sosiaaliturva: Yrittäjyydellä voi olla vaikutuksia työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan. Jos sinut katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi, niin et välttämättä ole oikeutettu työttömyyskorvauksiin. Missä vaiheessa pitää ottaa YEL-vakuutus? Jos tienaat yritystoiminnalla muutaman tonnin vuodessa, ei ole velvoitetta ottaa YEL-vakuutusta, sillä YEL-työtuloraja on vuonna 2017 7645,25 euroa. Jos yritystoiminta kasvaa, on YEL-vakuutuksella kuitenkin merkittävä vaikutus yrittäjän koko sosiaaliturvaan, muun muassa sairauspäivärahaan.

  • Starttiraha ja muut avustukset: Kannattaa selvittää mahdollisuudet starttirahan saamiseen ennen yrityksen perustamista. Sivutoimisena yrittäjänä et ehkä ole oikeutettu starttirahaan, mutta jos siirryt päätoimiseksi yrittäjäksi myöhemmin, et sitä enää silloin voi hakea.

  • Milloin ALV-rekisteriin? Jos myyt sivutoimisenakin yrittäjänä enemmän kuin 10 000e, on ilmoittauduttava ALV-rekisteriin ja tilitettävä arvonlisäverot. Toisaalta aina voit ilmoittautua ALV-rekisteriin, sillä maksetut verot palautetaan, mikäli liikevaihto jää alle tuon rajan.

  • Jos olet palkkatöissä, on työnantajalle kohteliasta ilmoittaa asiasta. Sanomattakin on selvää, ettei yritystoiminta saa kilpailla tai olla vahingoksi päätyönantajalle.

  • Muut vakuutukset ja riskit: Mitä riskejä toiminnassa on? Tarvitsetko tapaturma-, vastuu-, tai oikeusturvavakuutusta?

    Ripaus tervettä yrittäjähenkisyyttä saisi olla meissä kaikissa. Oman osaamisen ammattitaidon myyminen on hyvä taito osata. Sivutoiminenkin yrittäjyys voi luoda uusia mahdollisuuksia työuraan ja auttaa meitä kehittymään ja oppimaan uusia juttuja. Ei ollenkaan huonoja juttuja alati muuttuvassa työelämässä.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa