Yrittäjyyden sietämätön keveys

Poika naapurikadulta oli tiputtanut postilaatikkoon ilmoituksen tarjoamastaan nurmikonleikkuupalvelusta. Hän on yksi niistä monista, jotka työllistävät itse itsensä tänä kesänä ja mahdollisesti myöhemminkin - selkeästi yrittäjäainesta!

Yrittäjäksi ryhtyminen on nykyään helppoa ja yleistymässä. Moni ryhtyy sivutoimiseksi, niin sanotuksi kevytyrittäjäksi, palkkatyön tai opintojen ohella. Motiivina voi toimia esimerkiksi halu toteuttaa itseään. Mikä sen mukavampi kuin hyvä harrastus, josta saa lisätienestiä vapaa-ajalla.

Muita syitä sivutoimiseksi yrittäjäksi ryhtymiseen voisi olla vaikkapa liikeidean testaaminen päätoimista yrittäjyyttä ajatellen. Yrittäjyys voi olla myös keino työllistää itsensä kokonaan, varasuunnitelma palkkatöiden loppumisen tai vähenemisen varalta, tai vaikka mahdollisuus/velvollisuus jatkaa perheyritystä.

Palveluntarjoajia yrityksen perustamiseen, laskutukseen, kirjanpitoon ja verojen maksuun on markkinoilla useampia, esimerkiksi keväällä markkinoille tullut OP-Kevytyrittäjä, josta saa nämä kaikki yhdellä sopimuksella. Perinteiset paperityöt hoituvat sen kautta helposti, ja yrittäjä voi keskittyä omaan liiketoimintaansa. Yrityksen perustaminen on käytännössä muutaman klikkauksen takana. Ennen kuin yrityksen perustaa, kannattaa kuitenkin miettiä muutama seikka:

  • Yhtiömuoto: Ihan pienimuotoista yritystoimintaa varten toiminimi saattaa olla se kätevin yritysmuoto. Se ei vaadi alkupääomaa ja kirjanpitokin on yksinkertaista. Verotuksessa yritystoiminnan tulot lasketaan muihin ansioihin kuten palkka tai eläketuloon, ja näin ollen se nostaa veroprosenttia. Jos yritystoiminta halutaan pitää kokonaan erillään verotuksellisesti, on yhtiömuoto monesti osakeyhtiö. Toisaalta jos tekee vain satunnaisia keikkoja, ei välttämättä tarvitse perustaa tätä varten yritystä ollenkaan, kunhan muistaa ilmoittaa verottajalle sivutuloista.

  • Sosiaaliturva: Yrittäjyydellä voi olla vaikutuksia työttömyysturvaan ja muuhun sosiaaliturvaan. Jos sinut katsotaan päätoimiseksi yrittäjäksi, niin et välttämättä ole oikeutettu työttömyyskorvauksiin. Missä vaiheessa pitää ottaa YEL-vakuutus? Jos tienaat yritystoiminnalla muutaman tonnin vuodessa, ei ole velvoitetta ottaa YEL-vakuutusta, sillä YEL-työtuloraja on vuonna 2017 7645,25 euroa. Jos yritystoiminta kasvaa, on YEL-vakuutuksella kuitenkin merkittävä vaikutus yrittäjän koko sosiaaliturvaan, muun muassa sairauspäivärahaan.

  • Starttiraha ja muut avustukset: Kannattaa selvittää mahdollisuudet starttirahan saamiseen ennen yrityksen perustamista. Sivutoimisena yrittäjänä et ehkä ole oikeutettu starttirahaan, mutta jos siirryt päätoimiseksi yrittäjäksi myöhemmin, et sitä enää silloin voi hakea.

  • Milloin ALV-rekisteriin? Jos myyt sivutoimisenakin yrittäjänä enemmän kuin 10 000e, on ilmoittauduttava ALV-rekisteriin ja tilitettävä arvonlisäverot. Toisaalta aina voit ilmoittautua ALV-rekisteriin, sillä maksetut verot palautetaan, mikäli liikevaihto jää alle tuon rajan.

  • Jos olet palkkatöissä, on työnantajalle kohteliasta ilmoittaa asiasta. Sanomattakin on selvää, ettei yritystoiminta saa kilpailla tai olla vahingoksi päätyönantajalle.

  • Muut vakuutukset ja riskit: Mitä riskejä toiminnassa on? Tarvitsetko tapaturma-, vastuu-, tai oikeusturvavakuutusta?

    Ripaus tervettä yrittäjähenkisyyttä saisi olla meissä kaikissa. Oman osaamisen ammattitaidon myyminen on hyvä taito osata. Sivutoiminenkin yrittäjyys voi luoda uusia mahdollisuuksia työuraan ja auttaa meitä kehittymään ja oppimaan uusia juttuja. Ei ollenkaan huonoja juttuja alati muuttuvassa työelämässä.

Tuoreimmat
OP Helsinki järjestää digiopastusta ikäihmisille
OP Helsinki järjestää digiopastusta ikäihmisille
Viime vuonna OP-ryhmän pankit järjestivät yhteensä 400 avointa digiopastustilaisuutta.
”Kannatan ajamista oikean tarpeen mukaan” – Esa Salin voitti OP Kausiauton vuodeksi ja tykästyi hybridiautoon
”Kannatan ajamista oikean tarpeen mukaan” – Esa Salin voitti OP Kausiauton vuodeksi ja tykästyi hybridiautoon
Osuuspankkien edustajiston vaaleissa äänestäneiden kesken arvottiin hybridiauto vuodeksi käyttöön. OP Kausiauto toimitti Volkswagen Passat Variant GTE:n palkinnon onnekkaalle voittajalle, OP...
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...

OP sosiaalisessa mediassa