Sijoitusmarkkinan hermoilu, tarttuuko se minuun?

Sijoitusmarkkinat ovat olleet taas hermostuneessa tilassa, tällä kertaa ehkä suurin huolen aihe on mahdollinen kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä, Syyrian tilannetta unohtamatta. Mitä sijoittajan pitäisi tehdä?

Se miten markkinatunnelmiin kannattaa reagoida riippuu pitkälti sijoitusajasta ja -suunnitelmasta. Jos säästät ja sijoitat pitkällä tähtäimellä tulevaisuuteen, eikä sinulla ole tällä hetkellä ajatustakaan käyttää varoja niin älä suotta tee mitään. Tietysti jos yöunet menevät ja ajatukset täyttää vain sijoitussalkkusi arvon heilahtelu, niin ota yhteys omaan sijoitusneuvojaasi ja käy hänen kanssaan keskustelu eri vaihtoehdoista.

Jos kuitenkin vatsahapposi kestävät, niin anna sijoitustesi olla ennallaan ja ennen kaikkea jatka säännöllistä säästämistä valitsemiisi kohteisiin. Kurssien laskiessa saat samalla rahalla enemmän osakkeita ja rahasto-osuuksia. En edes muista milloin sijoitusmarkkinoilla olisi ollut rauhallista ja seesteistä, eikä yhtään pilveä näkyvissä. Onkohan sellaista aikaa ikinä ollutkaan? Moni on jäänyt odottamaan parempia aikoja, mutta se on varmin keino menettää. Raha ei saa tuottoa, mutta inflaatio nakertaa hiljalleen ostovoimaa.

Sijoituspäätöksiä tehdessä kannattaa miettiä miksi haluaa säästää ja sijoittaa, milloin ajattelee tarvitsevansa varoja käyttöön ja millaista arvonheilahtelua sietää. Varojahan voi kuitenkin tarvittaessa nostaa milloin vain, jos yllättäviä menoja tulee. Jos haluaa tuottoa, niin sieltä arvonheilahtelustahan se tulee. Maltti on valttia tässäkin asiassa, pitkä sijoitusaika tuo turvaa ja monesti hötkyilemättä pääsee parhaimpaan lopputulokseen. Varmin keino vaurastua on säännöllinen säästäminen ja sijoitussuunnitelmassa pysyminen.

Tuoreimmat
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Puukauppa käy vilkkaasti – jopa ennätystahtiin
Tänä vuonna puukaupalle on erinomaiset edellytykset ja odotettavissa on jälleen uusi hakkuuennätys. Näin metsätalouden edustajat kommentoivat puumarkkinaa.
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Juhannus vaikuttaa suomalaisten kulutustottumuksiin – ”Kesällä miehet ovat elämyshakuisempia ja naiset tekevät enemmän heräteostoksia”
Tutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttavat juhannuksena eniten rahaa tarjoiluihin ja ruoanlaittoon. Tutut keskikesän juhlaperinteet elävät edelleen, mutta juhannushäiden sijaan nuoret suuntaavat...
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Graafikon pätkätyöt taakseen jättänyt Keijo: ”Uusi työ vahtimestarina tuntuu jopa kutsumukselta”
Puolen vuoden lomautus ja sitä seurannut työnantajan konkurssi sysäsivät viisikymppisen Keijo Korhosen lopulta työhön, joka sopii hänen luonteelleen. Vaikka kolmen vuoden työttömyys ketutti...
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Taloustaidot haltuun jo nuorena
Oman talouden hallitseminen on elintärkeä taito. Nuorena aloitettu omien menojen suunnittelu ja säästäminen opettavat järkevään rahankäyttöön.

OP sosiaalisessa mediassa