Onko sinusta mökin Muoriksi tai huvilan Herraksi?

Jos läpäiset seuraavan testin, sinussa on ainesta kesämökkeilyyn.

1. Pysyykö vasara kädessä etkä pelkää tarttua pensseliin?

Mökin omistajalta vaaditaan monenlaisia kädentaitoja. On hyvä osata tehdä pieniä korjauksia ja remontteja, sillä muuten omaisuutesi arvo laskee. Samalla opit uusia taitoja ja ehkä myös onnistumisen iloa.

2. Viihdytkö myös vaatimattomissa ja ahtaissa puitteissa?

Tämä on hyvä taito, sillä harva mökki tai huvila on vakituista asuntoa suurempi. Kaikki päivät eivät kesällä Suomessa ole aurinkoisia, joten sisätiloissakin pitää viihtyä. Kestätkö silloin, jos omaa rauhaisaa soppea ei olekaan?

3. Ymmärrät, mitkä työt on hyvä teettää ammattilaisella?

Kaikkia kesäpaikan töitä ei kannata tehdä itse. On taitolaji ymmärtää se, olenko itse ammattilainen töissä, joita välittämättä tulee eteen. Jos osaat itse huoltaa kaivon ja korjata peltikaton, niin hyvä. Mutta kaikki eivät osaa. Ammattimies on tällöin paikallaan ja maksetuista työstä kannattaa hyödyntää myös kotitalousvähennys verotuksessa.

4. Tartut myös ikäviin töihin?

Huussin tyhjennys ja rännien putsaus eivät kuulu varmaan useimpien meidän lempiharrastuksiin. Kesäasukkaan on tartuttava myös näihin töihin yhtä innolla, kuin sauna lämmittämiseen. Muuten kukaan ei viihdy ja talo ränsistyy. Ja kun talo ränsistyy, kukaan ei sitä osta, kun malttaisit siitä vihdoin luopua.

5. Onko riittävästi euroja ylläpitoon?

Kesäpaikan ylläpito vaatii rahaa. Mitä enemmän kiinteistöllä on erilaisia rakennuksia (mökki, sauna, liiteri, vaja) tai mukavuuksia (sähkö, vesijohto, hälytysjärjestelmä) sitä enemmän sen ylläpitoon pitää varata rahaa vuoden ympäri. Lisäksi tulevat vakuutukset, kiinteistöverot, tie-, jäte- ja nuohousmaksut. Monenmoista pientä tai suurta eurosyöppöä.

Jos tähän ei ole valmis, on helpompaa vuokrata mökki. Tällöin maksaa vain viettämästään ajasta. Toki omankin huvilan voi vuokrata osaksi kesää. Tällöin vuokratuloilla saa hieman tasattua omia menoja. Tulot toki pitää myös ilmoittaa verotuksessa.

6. Nautit metsäpoluista?

Suomalaisille ehkä hassu kysymys, mutta kaikki eivät viihdy metsässä. Jos kaipaat aina jalkojesi alle katukivetystä, niin kesähuvila ei ole sinun paikkasi. Avu on sekin, että pitää metsänantimista. Mustikoilla ja sienillä saat maukkaita ruokia itsellesi ja vieraillesi. Samalla saat liikuntaa ja näet ehkä uusia maisemia.

7. Arvostat mökkinaapureita

Kaikkien kesäpaikat eivät ole ”Hornan kuusessa” eli ihan erämaassa. Useimmilla on naapureita ihan lähietäisyydellä. Siksi myös loma-asunnolla kannattaa olla naapureiden kanssa väleissä. Nimittäin kalleimmat oikeusriidat käydään mökkinaapureiden kesken niin aidan väristä kuin tienkäytöstä.

Myös isommista juhlista kannattaa kertoa etukäteen. Jos et tunnista tällaista sosiaalisuutta itsestäsi, et ehkä ole mökkiläinen. Tai sitten huvilasi pitää sijaita kaukana muista.

Naapurin apu voi kuitenkin olla henkesi pelastaja tai omaisuutesi suoja. Useista mökkinaapureista on vuosien varrella tullut myös läheisiä ystäviä, koska loma-aikaan usein on aikaa jutella syvällisemmin.

Miten testi meni?

Jos 6-7 kysymykseen tuli vastauksena YES, niin olet jo ammattilainen.

Jos vastasi 4-5 kohtaan myöntävästi, niin sinussa on ainesta mökkeilijäksi. Ehdottaisin kokeilemaan mökkeilyä vuokraamalla. Et ehkä vielä ole valmis oman huvilan omistajaksi.

Jos vastasit alle 3:een kohtaan myöntävästi:- Ehkä mökkeily ei ole sinun lomailutapasi. Ainakaan vielä.

Jos löydät laajasta OP-Kiinteistökeskuksen valikoimasta sen unelmien loma-asunnon, niin tiedät kyllä, että meiltä löytyy siihen rahoitus sekä vakuutukset.

Hyvää kesää!

Tuoreimmat
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
Tapaa OP Helsinki kesän tapahtumissa
OP Helsingin kumppanitapahtumiin kuuluvat viime vuoden tapaan kaupunkikulttuuri- ja musiikkifestivaali Flow Festival, junioripelaajien jalkapalloturnaus Helsinki Cup ja tubettajatapahtuma Tubecon.
Permanent på stugan
Permanent på stugan
Paret Lyytikäinen flyttade till stugan för fjorton år sedan, Hannu Hyvärinen förbereder för närvarande sin egen flytt. En ändring av användningsändamålet för en fritidsbostad kräver samarbete med...
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Alkuvuosi jakoi yhtiöt Helsingin pörssissä selviin voittajiin ja häviäjiin
Maailmantalous on ollut yhä kasvu-uralla, ja loppuvuoden kehitys näyttää vielä samansuuntaiselta. Helsingin pörssissä hajonta alkuvuoden tuloskehityksessä on ollut suurta.
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Henri Alen: "Tuhlaajapuoli näkyy ruokakaupassa"
Kokki Henri Alén on joskus pienissä hankinnoissa naurettavan säästeliäs.

OP sosiaalisessa mediassa