Balsamicoa avokadolle

Kuinka miehestä, joka on koko elämänsä syönyt lihaa tulee yhdessä hetkessä vegaani? Tarina Kaitsun hullusta päähänpistosta juhannuksen jälkimainingeissa. Olkaapa hyvä!

Tämä tarina sai alkunsa kolme viikkoa sitten. Elettiin juhannuksen jälkeistä sunnuntai-iltaa. Olin juuri päässyt kesämökiltämme takaisin kotiin. Laitoin aikani kuluksi Netflixistä pyörimään What the Health -nimisen dokumentin. Dokumentti kertoo kasvissyönnin hyödyistä henkilökohtaisella- ja globaalilla tasolla. Juhannuksen aikaan meidän mökillä syödään aina paljon lihaa. En tiedä vaikuttiko juhannuksen jälkeinen herkkä mielentila päätökseeni, mutta kysyin yhdeltä kaveriltani dokumentin päätyttyä, että otetaanko veto: täysin vegaani ruokavalio heinäkuun loppuun asti. Kaveri sanoi kyllä ja niin sai Kaitsun vegaanihaaste alkunsa.

Joku kysyi minulta vedon alettua, että miten ihmeessä ehdotat vedonlyöntiä heinäkuussa? Heinäkuu on kuitenkin grillailun kulta-aikaa, aikaa jolloin lihaa myydään enemmän kuin laki sallii. Vastasin, että näin saattaa olla, mutta totuus on myös se, että kasvikset ja hedelmät ovat parhaimmillaan kesällä ja siinä mielessä tämä oli täydellinen ajankohta vedonlyönnille. Olen monille ihmisille työpaikalla ja kaveriporukassa päässyt selvittämään kokeilun taustoja, kun he kiinnittävät huomiota lautaseni sisältöön.

Kaikki minut tuntevat tietävät, että olen perusluonteeltani energinen, mutta kokeilun aikana on tuntunut siltä, että energiaa olisi jopa vielä enemmän. Tuhdin lounaan jälkeistä väsymystä ei ole ilmennyt ollenkaan ja kotona tehdyn kasvisruuan jälkeen on ollut paljon helpompi lähteä heti liikkumaan ja harrastamaan. Olo on ollut koko ajan todella hyvä.

Olen kokeilun aikana itse asiassa tehnyt monipuolisempia aterioita kotona, kuin koskaan sinä aikana kun valmistin aterioita lihasta. Liha ottaa helposti liian ison osan lautasesta ja näin ollen annoksesta ei tule tasapainoinen kokonaisuus. Meidän työpaikan keittiölle on annettava erityiskiitos siitä, kuinka he ovat jaksaneet vastailla kysymyksiini liittyen ruokien ravintosisältöihin. Vaikka en ole heiltä mitään erityiskohtelua kokeilun aikana toivonutkaan, ovat he onnistuneet muutamana päivänä minut yllättämään herkullisilla kasvisruuilla. Siitä suuri kiitos Hämeenlinnassa Tuijalle, Ulla-Maijalle ja Veeralle ja Riihimäellä Susanille ja Nikolle.

Siihen kysymykseen tuleeko minusta pysyvästi vegaani, en vielä osaa vastata. Mutta jo nyt on päivänselvää, että tällä kokeilulla tulee olemaan itselleni kauaskantoisempia vaikutuksia. Olen ymmärtänyt, että lihaa ei tarvitse saada joka päivä, ei välttämättä edes joka viikko. Olen kokeilun aikana tehnyt ja maistanut lukemattoman monia uusia kasvisruokia, jotka muuten olisivat saattaneet jäädä minulta kokematta. Pakko sanoa; monet niistä päihittävät lihaversiot mennen tullen.

Tuoreimmat
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizzan matka pörssiin oli opettavainen - taustalla oikein aistitut trendit ja toimiva strategia
Kotipizza oli ensimmäinen laadukkaan pikaruuan eli fast casual -alan yritys, joka listautui Helsingin pörssiin. Toimitusjohtaja ja pankin edustaja kertovat, miten listautumisprosessi sujui.
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Yhteisöllisyydessä on voimaa
Finanssiala on ollut viime ajat voimakkaan muutoksen kourissa. Digitalisaatio, lisääntynyt sääntely ja uudet palveluntarjoajat ovat muuttaneet toimialaa voimakkaasti. Useiden asiantuntija-arvioiden...
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Pääsiäisenä pitkäksi viikonlopuksi Eurooppaan? 5 kohdetta, joihin pääset vielä kohtuuhinnalla
Jos haluat haistella pääsiäisenä kevättuulia jossain muualla kuin kotimaassa, kannattaa toimia nopeasti. Näihin kohteisiin saat vielä kohtuuhintaiset lennot ja majoituksen kuumimpaan sesonkiaikaan.
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Keväistä säätä nähdään vilaus – muuten kylmä keli jatkuu
Vielä voi nauttia lumisista päivistä, sillä pakkanen paukkuu yhä lähipäivinä.

OP sosiaalisessa mediassa