Hyvän liiketoimintasuunnitelman tunnistaa ensivilkaisulla, sanoo kauneusalan yrittäjä ja opettaja Mari Helenius.

Hän kuvaa liiketoimintasuunnitelmaa kartaksi, jonka avulla yrittäjä voi parhaimmillaan suunnistaa yrityksen eri vaiheiden läpi. Liiketoimintasuunnitelma ei siis ole työkalu vain yrityksen alkutaipaleella, vaan suunnannäyttäjä jokaisessa elinkaaren vaiheessa.

Helenius on työurallaan kouluttanut kosmetologeja, maskeeraajia ja jalkahoitajia ja lukenut tuhansia liiketoimintasuunnitelmia.

‒ Liiketoimintasuunnitelmasta on käytävä ilmi yrityksen punainen lanka, visio, mitä yritys on tekemässä, mihin se on menossa ja miten, Koulutuskeskus Lumovassa työskentelevä Helenius listaa.

Vähintäänkin sen on kerrottava lukijalleen, kuka on yrityksen asiakas, kenelle palvelu on suunnattu ja miten sitä myydään. Tärkeintä on, ettei jätä mitään puolitiehen.

Kurkista pintaa syvemmälle

Kun liiketoimintasuunnitelma on valmis, pitää se Heleniuksen mukaan lukea läpi ja pohtia vielä ainakin kahteen kertaan, onko ajatustyötä tehty tarpeeksi syvällisesti.

‒ Jos liiketoimintasuunnitelmassa lukee, että myyt kukkia niitä tarvitseville, se ei riitä. On pohdittava, ovatko ostajat vierailulle meneviä, kukkia ostavia aviomiehiä, kotiaan koristavia vai niitä kaikkia, Helenius antaa esimerkin.

Liiketoimintasuunnitelmassa on kurkistettava pintaa syvemmälle. Heleniuksen mukaan hyvä suunnitelma on läpileikkaus liikeidean analysointia, riskienhallintaa ja omien yrittäjätaitojen kartoitusta.

Helenius muistuttaa, että suunnitelmaa voi aina muokata ja päivittää. Hyvin tehty suunnitelma kuitenkin kantaa hänen mukaansa varmasti pidemmälle kuin nopeasti sutaistu kyhäelmä.

Ota riskit haltuun

Helenius neuvoo aloittamaan perusteellisen liiketoimintasuunnitelman teon etsimällä taustatietoa verkosta. Hän mainitsee esimerkiksi sosiaalisen median verkostot todellisiksi tiedonhakijan unelmapaikoiksi.

Omaan alaan tai yrittäjyyteen keskittyvät Facebook-ryhmät ovat paikkoja, joista Helenius itse etsii tietoa uutta palvelua tai tuotetta lanseeratessaan.

‒ Etsin esimerkiksi tietoa Naisyrittäjät- ja Jalkahoitajat-ryhmistä. Lueskelen keskusteluja ja katson, millaisia toiveita ja tuskia muilla alan yrittäjillä tai asiakkailla on. Toisaalta taas, jos etsin markkinointiin liittyviä tietoja, käytän hakusanoja, joilla löydän haluamani tiedon. Nuo keskustelukanavat ovat kullanarvoisia paikkoja kohderyhmätiedon saamiseksi.

Yrittäjän on hyvä analysoida tukiverkostojaan liiketoimintasuunnitelmassa, jotta tietää keneltä voi hädän hetkellä saada apua.

Aivan yhtä tärkeää kuin on kartoittaa asiakasryhmiä tai myynti- ja markkinointikanavia, on ottaa huomioon myös riskit. Heleniuksen mukaan hyvällä riskienhallintasuunnitelmalla yrittäjä selviytyy varmemmin vaikeista vaiheista.

‒ Yrittäjän on oltava sinnikäs, ja sen on näyttävä jo liiketoimintasuunnitelmasta. Yrittäjyys on elinikäinen vuoristorata ala- ja ylämäkineen. Jos et ole ottanut huomioon asioita monipuolisesti, luovutat pohjalla herkemmin, Helenius sanoo.

Sen vuoksi hyvin tehdyssä liiketoimintasuunnitelmassa vastataan myös siihen, miten ongelmatilanteista päästään yli.

‒ Tällaisia kriisejä voivat olla hiljainen myyntikuukausi, lakimuutos tai vaikkapa oma sairastuminen.

Helenius kuitenkin muistuttaa, että erinomaisen liiketoimintasuunnitelman lisäksi yrittäjä tarvitsee periksiantamattomuutta. Kun sisu näkyy suunnitelmassa, se vie asteen verran pidemmälle.

Tutustu muihin yrityksen perustamisen vaiheisiin ja OP:n uuden yrittäjän palveluihin.